joi, 20 februarie 2014

Dragobetele saruta fetele(ziua romaneasca a iubirii)

Se spune ca Dragobetele era un falnic fecior care sucea mintile fetelor  si  care incerca sa ii intre in voie Maicii Domnului.Insa Maica Domnului l-a transfoermat intr-o buruiana de dragoste (navalnicul).Batranele satului foloseau aceasta buruiana la farmece si descantece de dragoste.
In ziua de 24 februaire biserica ortodoxa praznuieste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul  si Ziua romaneasca a iubirii adica Dragobetele,deci este o zi speciala pentru toti cei care iubesc ,care isi doresc sa isi gaseasca perechea si care vor sa fie iubiti.
Pe vremuri fetele mergeau in aceasta zi la padure si adunau ghiocei si toporasi pe care ii puneau la icoane sa capete puteri magice,se adunau in cete si petreceau si asa se formau cupluri care se zice ca se vor iubi vesnic daca se gasesc si se unesc la asa zi mare.Nu se munceste in aceasta zi si femeile hranesc pasarile cerului pentru a avea un an imbelsugat si plin de bogatie si nu se sacrifica animale in aceasta zi deoarece se zice ca aduce ghinion familiile nu vor mai avea urmasi.
Dragobetele este sarbatoarea romanilor si as dori ca noi toti sa o sarbatorim asa cum se cuvine ,cu multa dragoste,cu multa iubire fata de tot ce ne inconjoara!
Iubiti-va mult!!!!!!!!!!!





10 comentarii:

  1. Sigur stiu ca vine Dragobetele, caci Brindusa este iar indragostita si este cu capul in "norisorul dragostei" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ce facem Brindusa ? mai punem busuioc sub perna ?:)da asa este in ziua de 24 februarie trebuie sa fim vesele pentru a avea parte de iubire tot anul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu Anita ,mergem la padure sa adunam ghiocei sa ii punem la icoane sa capete puteri magice,busuiocul se pune sub perna la Sf.Andrei !

    RăspundețiȘtergere
  4. Unde mai sunt ghioceii si toporasii de altadata? Din pacate lucrurile stralucitoare si ieftine (vorbind la modul figurat) au luat locul lucrurilor frumoase, simple si pline de dragoste. Hai sa facem ca Dragobetele sa fie sarbatoarea dragostei din Romania si sa uitam de altele importate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este,ce vremuri erau cand primeam un buchetel de ghiocei ne bucuram enorm si eram mult mai fericiti,poate ar trebui sa invatam sa ne bucuram de lucrurile marunte ,caci acestea ne fac mult mai fericiti!

      Ștergere
  5. Puneam si eu inainte busuioc sub perna dar acum nu mai e nevoie ca mi-am gasit alesul si in fiecare an de Dragobete imi aduce ghiocei:)

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte frumoase poze mi-au placut foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  7. superbe poze mi-a placut mult articolul

    RăspundețiȘtergere