Anii copilariei mele sunt cei mai frumosi ani dupa care care suspin mereu atunci cand lacatele inimii mele se sparg la un vis sau la o intoarcere pe ulitile satului natal!
Imi aduc aminte de parintii mei ,de fratii mei,de scoala cu profesori si colegi cu care am crescut si am patruns in tainele cititului,ale scrisului ,in tainele istoriei zbuciumate,o istorie care ne prezenta etapele vietii noastre pe acest pamant inca de la inceputurile ei!
Nimic nu as fi invatat si nimic nu s-ar fi memorat in mintea mea daca nu as fi avut parte de profesori ce se daruiau intru totul pasiunii lor fata de materia pe care o predau.
Profesorul de istorie era preferatul meu,avea atata daruire si atata patos pentru obiectul istorie incat ora sa te ducea si te transpunea mereu la locul faptelor ce s-au intamplat in acea vreme si in acea epoca pe care profesorul ne-o preda.Profesorul nostru avea mereu pe masa de lucru tot felul de obiecte necesare predarii lectiilor de istorie si mereu era in cautarea a ceva si nu gasea.Avea o vitrina pe care nu ne lasa sa o atingem cu tot felul de obiecte din vremuri demult apuse si o vitrina cu statuete din bronz ce reprezenta diferiti conducatori de-a lungul istoriei si printre aceste statuete se afla si statueta Imparatului Augustus ,o statueta la care eu priveam si ma intrebam mereu ce cauta acel copilas la picioarele sale , ce rol o fi jucand acel copil in istorie ,de ce tine mana intinsa ,spre cine sau spre ce si de ce era descult daca era imparat?Bineinteles ca am ramas doar cu intrebarile in gand multa vreme si am cautat mereu raspunsul la aceste intrebari si nu m-am lasat pana cand nu am aflat raspunsul.Am aflat ca era cea mai memorabila statuie care il reprezenta ca imparat si statuia se afla in casa Liviei, de la Prima Porta, înfățișat ca lider militar, cu brațul întins în gest de comandă, purtând o platoșa ceremonială decorată în basorelief cu o scenă înfățișând înapoierea stindartelor romane de către parți. Sculptura măsoară 2 metri înălțime și încă păstrează urme de vopsea și de aur, având o expresie gravă. Erosul de la piciorul drept al statuiei indică descendența divină a lui Augustus din ginta Iulia al zeiței Venus. Fiind desculț, atestă faptul că statuia a fost sculptată post-mortem, indicând divinitatea împăratului.
Astazi acest vis imi este implinit caci am gasit statuete de bronz exact ca in vitrina profesorului meu de istorie!
M-am bucurat enorm sa am si eu in vitrina mea staueta Imparatului Augustus ,asa ma simt mai aproape de copilarie ,de satul meu natal,de colegi si de profesorul meu de istorie care iubea nespus materia pe care ne-o preda cu atata daruire.
Din cand in cand privesc la statueta mea si las sa curga amintiri si lacrimile imi brazdeaza obrazul fara sa imi dau seama .Sunt amintiri placute si lacrimi de dor de locul de unde vin si de unde totul acum a devenit istorie pentru mine!
Voua ce statuete va trezesc amintiri frumoase ,amintiri placute despre istorie , ce ati dori sa aveti in vitrina voastra sa va bucure privirea si sufletul?
superb articolul felicitarii
RăspundețiȘtergerefelicitari pt articol!
RăspundețiȘtergereMi-ar face placere sa am o statueta care sa-l reprezinte pe marele nostru poet Mihai Eminescu.
RăspundețiȘtergereI-am admirat opera literara........si i-ar sta foarte bine la mine in.....biblioteca alaturi de volumele lui!
istoria o ador imi aduce aminte de bunicul
RăspundețiȘtergeresuperba povestioara,felicitari
RăspundețiȘtergerem-ai incuiat, nu am vitrina dar am niste statuete pierdute printre carti , e metoda mea de a le sprijini sa nu cada. Nu fac niciodata prea multi purici, fiindca le aduc din vacante si le tot schimb, cele vechi trec la sprijinit cartile de pe balcon.
RăspundețiȘtergereFoarte interesant articolul .
RăspundețiȘtergereM-ai dus cu gandul la copilaria mea.
Noi aveam in laboratorul de biologie foarte multe exponate si mereu in pauza ne uitam la ele si nu ne mai saturam.