miercuri, 8 iulie 2015

Jocurile copilariei s-au nascut la sat








  Ma plimb pe aleeile din parculetul Curcubeului si privesc cu mare drag la copii ce alearga printre pomii plini de floare si zgmotul cristalin al rasului lor ma fac sa ma intorc in timp la copilaria mea,la satul meu ascuns intre dealuri si marginit de raul Baseu.Acolo am copilarit eu alaturi de cei cinci frati ai mei.Acolo s-au nascut jocurile copilariei mele.Micuti fiind si vremurile indepartate nu aveam acces la prea multe informatii despre jcuri sau despre miscare,insa de la cantatul cocosului de la ora patru dimineata si pana la apusul luceafarului in noapte noi cei cinci frati alaturi de parintii nostri eram mereu in miscare.Tata era pentru noi profesorul de sport care ne coordona pasii spre a deveni oameni "Mens Sana in Corpore Sano".Ne zicea tata ca nimeni nu poate trai fara sa se joace,sa manance,sa munceasca ,sa invete si sa se odihneasca,aceste principii stand la baza unei societati sanatoase.Poate mi se parea cam aspru tatal meu in vremea cand eram copil,insa abia dupa ani si ani cand si eu la randul meu am devenit parinte am inteles ce voia tata sa zica si ce voia tata pentru copii sai.
 La tara viata este altfel decat la oras,la tara prind contur povestile lui Creanga si chiar basmele lui Ispirescu.Eu am avut copilaria lui Creanga si am fost eroul principal al lui Ispirescu si ma simt un om special caci am avut parte de asa copilarie.
 Ne facea tata cate o minge din par de vaca si juca impreuna cu noi oina,un joc care se joaca pe marile terenuri si este foarte renumit in tarile lumii.Sau ne adunam copii de pe o strada intreaga si jucam un joc numit "tarile cu pedepse" si pedepsele erau dintre cele mai nastrusnice,de la mersul in vecini sa ii intrebam ce mai fac,unde primeam cate o galeata de apa peste cap pana la mersul piticului cate o suta de metri si multe altele pe care  mintea mea nu le mai are inmagazinate caci vremea este multa si multe au trecut peste mine in vreme.Nici un joc nu se putea face fara o nazbatie care sa o supere pe mama,ne adunam chilotii si scoteam elasticul din ei ,il inodam si faceam o coarda pe care o saream cu toti si biata mama mereu era nevoita sa fuga dupa noi, sa ne ia "coarda",sa o deznoade, sa ne puna elasticul la chiloti si sa primim papara bine meritata.Dar fiind multi nu putea de fiecare data sa ne prinda caci eram ageri si iuti de picior si mai eram si mincinosi din cale afara ,dadeam vina unu pe altu si uite asa scapam basma curata de multe ori.Cel mai popular joc era "jocul de-a v-ati ascunselea",la sat aveam unde sa ne ascundem caci acolo spatiul era nelimitat si locurile multe si din cele mai bizare.Fratele meu cel mic s-a ascuns in lada patului si a adormit iar noi l-am cautat o zi intreaga,ba l-am anuntat si la politie ca disparut si el s-a trezit abia a doua zi si a iesit la iveala,in tot acest timp noi ne dadeam de ceasul mortii  si era cautat de tot satul.
 Scoala pentru noi a fost cea care ne-a disciplinat intr-un anume fel,acolo am invatat multe lucruri pe care le stiam de la tata dar am invatat si multe lucruri noi.Pe langa carte,am invatat sa ne jucam jocuri de echipa,unde disciplina ducea la rezultate remarcabile in cadrul unei echipe.Am invatat sa jucam handbal,fotbal,gimnastica si multe alte sporturi.Nu de putine ori mergeam cu echipa in alte sate la competii si veneam incarcati de laurii victoriei si medaliile le tineam la loc de cinste,pe peretele din camaruta noastra mica cu prichici de lut care ne tinea loc de gardut sa nu cadeam jos cand eram de-o schioapa.

 Vremea a trecut peste mine si viata m-a invatat ca miscarea de orice tip ar fi ea,sportiva,munca fizica ma face sa ma simt sanatoasa trupeste si sufleteste si chiar daca nu mai sunt la prima tinerete tot imi place sa particip la "Cea mai mare ora de sport" din Brasov, pe11 iulie 2015, din Piata Sfatului pentru a petrece in miscare 12 ore. De la 9 dimineata si pana la 9 seara antrenori de fitness din tara si din strainatate vor intretine atmosfera de la “Cea mai mare ora de sport”.


   Te asteptam si pe tine draga cititorule la Cea mai mare ora de sport sa te bucuri de multa miscare si nu numai!
 Vom avea acces gratuit la multe activitati si clase sportive:
#Kangoo Jumps cu Ildiko Dosa
#Rebound AAS cu Dana Boros
#Khai Bo cu Adrian Borozan (Fitness Scandinavia)
#Functional Training cu Cristina Androne si Ana Maria Guther (Fitness Scandinavia)
#Steel Combat cu Fernando Gorini
#Steel Tonic cu Fernando Gorini
#Zumba cu Marius Grancea si Mihaela Opria
#Onekor cu Mihaela si Marius
In paralel ne vom bucura de urmatoarele zone de sport, pe toata durata zilei:
  • Boot Camp Romania (Ultimate Workout)- exercitii inspirate din antrenamentele de tip militar
  • Real Ryder (20 de biciclete stationare)- inscrieri la Marius Grancea
  • Gravity (5 posturi de lucru): antrenamente pentru toate grupele musculare folosind aparate cu scripeti
  • TRX: antrenament suspendat, cu greutatea corpului (20 de posturi de lucru)
  • Zona fotbal
 In Brasov se vor pune in scena nu doar Cea mai mare ora de sport, ci si cea de a II-a editie a Crosului Miscarea face bine. Si nu orice cros, ci unul cu obstacole, ca sa fie provocarea mai mare.
:)
 Crosul va avea startul si finish-ul in Piata Sfatului si in cadrul acestuia va trebui sa parcurgem un traseu cu diferite obstacole. In fapt, vor fi doua probe intre care putem alege:
  • cros simplu si
  • cros cu obstacole, dar ambele pe o distanta de aproximativ 4km.
 Miza ramane aceeasi: alergam atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni. Astfel, toate taxele de inscriere vor merge catre acesti copii prin intermediul Fundatiei Telekom Romania. Inscrierile se fac online, in limita locurilor disponibile – 200 locuri in total la ambele probe.

 Sa facem miscare,sa ne bucuram de sanatate in miscare si sa stim sa intindem o mana de ajutor celor mai putin daruiti decat noi!

3 comentarii:

  1. Noi am avut copilarie frumoasa; toata ziua ne jucam si ne distram frumos. Acum cei mici viseaza mai mult calculatoare

    RăspundețiȘtergere
  2. copilaria este o perioada de vis este cea mai frumoasa

    RăspundețiȘtergere