marți, 11 noiembrie 2014

Cafeaua – licoarea magică de la comunism la capitalism



 Nascuta pe vremea comunismului am fost privata de multe bunatati.Bunatatile ,daca exitau se dadeau doar pe sub mana ,pe sub tejghea si cum nu toti aveam pile si relatii la magazinele care isi infundau mainile in "bunurile poporului",bunatatile ajungeau mai rar la noi in familie.Insa din cand in cand aparea pe la alimentara cafeaua ness si la aceasta bunatate nu se prea dadeau taranii,caci nu stiau cu ce se mananca.Am zis bine mananca,caci aveam pe vecina Maria care trimitea pe Doru ,fiul ei mai mic si cumpara un borcanel de ness si turna borcanelul in ceaun ,adauga apa si zahar si cand era fiarta cafeluta o servea cu paine la micul dejun.Apoi venea la mama si ii zicea ca a baut cafea cu paine si nu a dormit o saptamana,nici ea nici Doru.Noi eram mai multi,eram cinci frati si deci mai multi la ceaunul cu cafea.Cumparam si noi acel borcanel de cafea ness , ne puneam cate o lingura mare in cana ,puneam zahar si frecam pana se facea o spuma super delicioasa,turnam mai apoi apa fierbinte si savuram toti copii de la mic la mare .De multe ori insa  mancam caimacul pana sa turnam apa peste ea.
 Tatei ii placea mult cafeaua naturala si ori de cate ori venea cate un frate de al sau din tari straine ii aducea cate un pachetel de cafea boabe,pe care o macinam prin masina de piper si ii pregateam  cafeluta la ibric, pe care o sorbea la gura sobei.Ne zicea ca doar el poate sa bea ,caci cafeaua ii face bine la inima.Noi insa eram mari strengari si cand tata nu era acasa faceam o cafeluta din care gustam toti cate o gura si ne  minunam de gustul sau placut!
 Anii au trecut si noi toti cei cinci copii nazdravani ne-am luat ramas bun de la parinti si am plecat in lume sa ne facem un rost si sa putem trai mai bine.
 A cazut comunismul si a venit peste noi capitalismul si odata cu capitalismul a trecut granita si tot ce ne era interzis de catre conducere.Pe usa deschisa de capitalism din Europa a intrat cafeaua ,ciocolata,bauturile fine,muzica buna si multe alte bunatati pe care noi le-am primit cu bucurie si cu gura deschisa larg ,sa ne putem bucura.
 Cand ieseam de la servici treceam pe la alimentara si ne luam cate un pachetel de cafea boabe si fericiti minune mare ne grabeam sa ajungem acasa sa  putem savura licoarea magica numita cafea.Nu aveam masina de macinat cafea ,nu aveam nici masina de macinat piper ,insa puneam boabele intr-un prosop si o loveam cu ciocanul pana se sfaramau ,apoi ne pregateam cafeluta pe care o savuram incet si delicat sa ne  bucuram cat mai mult de savoarea ce umplea camera.
 Timpul trecea usor pe langa noi si cafeaua a devenit un obicei de a ne relaxa si de a ne incarca cu energie dimineata de dimineata. Am gustat toate tipurile de cafea,de la cafea naturala si pana la naut,caci comerciantii au aparut ca ciupercile si de cele mai multe ori nu stiam daca era intr-adevar cafea naturala sau naut.Insa prinsi in mrejele cafelei si aromei sale nu puteam sa renuntam usor la aceste placeri nevinovate pe care le-am primit pe usa deschisa de la Europa si de la capitalism.
 Imi place mult cafeluta facuta la ibric,fiarta incet ,usor,la foc mic.Savoarea  sa se imprasite in toata incaperea sa imi inunde toate simturile .Asa placerea este mult mai mare si dorinta de a savura minunata licoare este placuta!.



 Am descoperit   magazinul marketOnline.ro care vine in intampinarea noastra cu o gama variata de expresoare de preparat cafeluta care dau un alt gust ,o alta savoare si o alta calitate cafelei pe care dorim sa o savuram.

http://www.marketonline.ro/





 Gasim tot ce ne dorim in  magazinul  marketOnline.ro,avem oferte expresoare care satisfac toate dorintele noastre in materie de gusturi de a savura aceasta minunata licoare ,numita cafea!

 Expresorul Philips Saeco este preferatul meu cand doresc sa ma incarc cu energie si sa fac din servitul cafelei o adevarata placere!









  Cu acest articol particip la SuperBlog 2014!









12 comentarii:

  1. dumitrascu lacramioara11 noiembrie 2014 la 21:42

    Felicitari!-frumos articol.asa este nu mi as putea incepe ziua fara o ceasca de cafea..prefer la ibric!-succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce as mai bea si eu o cafea la nisip ca cea din poza. Banuiesc ca-i facuta pe malul marii, acolo unde totul din bun se face mai bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. ador cafeluta in fiecare dimineata felicitarii pentru articol

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pt. articol, eu beau o cafea expesso dimineata . tu ai facut-o la ibric pe malul marii, esti o fericita! De cativa ani nu am mai mers la mare! Succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cafeaua este un fel de elixir pentru mine.Daca imi lipseste nu ma simt ok.Odata ce am consumat o cescuta,sunt alta persoana!

    RăspundețiȘtergere
  6. mi-ai adus aminte de timpurile trecute

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari pentru articol. Foarte util si frumos expresorul.

    RăspundețiȘtergere
  8. ador sa beau o cafeluta dimineata super articol

    RăspundețiȘtergere
  9. cafeaua este preferata mea din fiecare dimineata

    RăspundețiȘtergere