Cozonaci!
Ce Craciun poate fi daca la masa nu avem un cozonac pe masa si ce cozonac poate fi mai frumos,mai gustos,mai delicios daca nu folosim o drojdie buna si de calitate ca drojdia Pakmaya-maiestrie in bucatarie
Ingrediente pentru aluat la 2 cozonaci:
-1 kg.faina de grau;
-500 ml.lapte dulce de capra;
-50 ml.ulei;
-28 gr.drojdie uscata;
-6 galbenusuri;
-200 gr.unt;
-250 gr.zahar;
-1 praf de sare;
-2 esente de vanilie.
Ingrediente pentru umplutura:
-500 gr.nuca macinata;
-3 linguri zahar;
-500 gr.cacao;
-6 albusuri;
-300 gr.petale de trandafiri;
-500 gr.rahat.
Ingrediente pentru uns cozonacii:
-1 ou;
-1 lingura zahar;
-1 lingura mac.
Mod de preparare pentru aluat:
-Se separa albusurile de galbenusuri si se pun galbenusurile intr-un bol.Peste galbenusuri se adauga zaharul,esenta,untul topit,putina sare si se mixeaza pana se obtine o pasta densa.
-Intr-un castronel se pune drojdia uscata,1 lingura de zahar,cateva linguri de lapte duce caldut si se amesteca cu o lingura,se lasa pret de 10 minute sa se activeze drojdia dupa care se adauga cateva linguri de faina si se lasa sa creasca maiaua.
-Peste galbenusurile mixate se adauga faina de grau,maiaua,lapte dulce caldut,putin cate putin si se framanta aluatul.Spre final se adauga ulei putin cate putin si se continua framantarea pana se dezlipeste aluatul usor de pe vas.Se face semnul crucii si se lasa sa se odihneasca,undeva la cald pana cand isi dubleaza volumul.
Mod de preparare pentru umplutura:
-Se macina nuca.
-Se mixeaza albusurile cu zaharul pana devin spuma.
-Se adauga cacao si se continua mixarea pana la incorporare,dupa care se adauga nuca macinata,petalele de trandafiri frecate cu zahar si se omogenizeaza compozitia cu ajutorul unei spatule.
Mod de pregatire pentru cozonaci:
-Se impare aluatul in patru foi egale si fiecare parte se intinde pe masa de lucru.Fiecare foaie de aluat va primi cate 1/4 din compozitie care va fi intinsa peste foaie,apoi se presoara rahat din belsug,se ruleaza foaia si se lasa pe masa.Se impletesc doua cate doua,se pun in tavi in care s-a pus hartie de copt si se pun tavile pe aragaz sa creasca.Dupa ce au crescut frumos se ung cu ou batut cu putin zahar,se presoara mac din belsug si se dau tavile la cuptorul incalzit.la foc potrivit pentru circa o ora sau pana cand se rumenesc frumos.Cand sunt gata se scot si se ung cu miere de albine.Sa aveti pofta si la pofta dragilor la cozonaci dolofani asa ca pentru magia Craciunului!
Frumosi si sigur foarte gustosi! Sarbatori frumoase cu sanatate si bucurii!!!
RăspundețiȘtergere