luni, 30 iulie 2018

Malasolca in vas de paine-reteta reinterpretata :)



  Malasolca in vas de paine-reteta reinterpretata :)

  Ingrediente pentru malasolca:
  -250 gr.pastrama macrou,
  -200 gr.burta de somon afumat,
  -300 gr.file hering afumat,
  -6 cartofi,
  -1 lingurita sare,
  -2 linguri ulei de masline,
  -1 lingurita boia dulce de ardei,
  -1/2 lingurita boabe de piper,
  -200 ml.apa,
  -foi de dafin.
  Ingrediente pentru mujdei de usturoi:
  -1 capatana de usturoi,
  -3 linguri smantana,
  -1 varf de cutit de sare.
  Ingrediente pentru vasul de paine si inca patru turte:
  -1 kg.faina de grau,
  -1 lingura bicarbonat de sodiu,
  -1 lingurita sare,
  -2-3 linguri ulei,
  -zer de la branza de vaci inchegata.
  Daca as fi pregatit reteta dupa original sunt sigura ca nu s-ar fi uitat la ea cineva cu ochi buni,in primul rand nu se preteaza la o masa de moldoveni si in al doilea rand reteta nu arata wow sa dea pe spate gurmanzii woow.Cand te nasti cu asa ceva,te inveti cu asa mancare si ti se pare intr-adevar cea mai buna mancare dar cand te intalnesti cu ea o data in viata te cam strambi din nas asa cum poate unii se stramba la reteta mea de chisca cu crupe si jumari,deci gusturile nu se discuta,ele se degusta:).Am imbunatatit reteta sa placa si la cei  mofturosi si sa fie si in ton cu vremurile noastre.
  Mod de preparare pentru malasolca:
  -Se clateste pestele si se pune intr-o tigaie in care s-a pus o lingura,doua  ulei de masline,se pun cartofii curatati si taiati in trei,patru bucati,sare dupa gust,piper boabe,foi de dafin,boia de ardei dulce,apa,se acopera cu un castron de inox si se da tava la cuptor,intre timp se pregateste aluatul pentru vasul de paine.Am pus castronul de inox in cuptor sa se incalzeasca si sa nu se prinda aluatul de el.
  Mod de preparare pentru vasul de paine in care se va servi malasolca:
  -Se pune faina intr-un vas,in alt vas se pune bicarbonatul de sodiu sare,zer,se omogenizeaza compozitia de zer pana se topeste bicarbonatul si se toarna peste faina,se framanta un aluat suficient de tare ,mai spre final se mai adauga 2 linguri de ulei si se continua framantarea sa se dezlipeasca aluatul de pe maini si de pe vas.Acest aluat se poate prelucra imediat dupa framantare.Este un aluat mai deosebit cu un gust aparte,doar cunoscatorii pot aprecia asa ceva,plus ca este foarte sanatos,regleaza PH-ul in organism.Cand eram copii si veneam de la munca campului framantam acest aluat sa pregatim turte pentru o noua zi la munca campului.
  -Se rupe o bucata de alaut asa mai consistenta si se intinde sub forma de foaie rotunda,grosuta,,cam d e 1 cm.poate mai putin,se scoate castronul de inox pe pe tigaia din cuptor si se pune foaia de aluat peste castron,cat sa cuprinda castronul in intregime,ce este in plus se indeparteaza cu un cutit usor.Se pune castronul peste tigaia cu peste si se lasa la cuptor pentru circa 50-60 minute,se incearca sa se vada daca coca este rumenita, daca este rumena se scoate castronul cu coca si se lasa inca putin mancarea sa se rumeneasca,dupa care se opreste focul.Se lasa coca sa se raceasca si se indeparteaza usor castronul de inox,se pune mancarea in vasul de paine.
 Mod de preparare pentru mujdeiul de usturoi:
 -Se curata cateii de usturoi,se taie in felii fine,se aduga putina sare si se paseaza usor pana cand se obtine o pasta fina,se adauga apoi smantana si se amesteca pana la omogenizare,se toarna peste mancare si se poate servi,rupandu-se cate o bucatica din vasul de paine.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
  Din restul de aluat se fac inca patru turte coapte pe plita si se mananca cu malasolca.
 













2 comentarii:

  1. DUMITRASCU LACRAMIOARA30 iulie 2018 la 10:07

    o bunatate!arata super bine cu siguranta e foarte delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata intr-un mare fel. L-as face si eu ,dar n-am atata talent.

    RăspundețiȘtergere