joi, 5 mai 2016

Cozonac cu rahat si cacao



   Cozonac cu rahat si cacao:)

   Ingrediente pentru patru cozonaci:
   Pentru aluat:
   -2 kg.faina de grau,
   -2 cuburi drojdie(2x50gr.),
   -1 l.iaurt,
   -8 galbenusuri,
   -coaja de la o lamaie,
   -8 linguri zahar,
   -1 esenta de rom,
   -100 ml.ulei,
   -1 praf de sare,
   -2 plicuri zahar vanilat Bourbon.
   Penru umplutura:
   -1 kg.rahat,
   -4 linguri zahar,
   -4 linguri cacao,
   Pentru uns cozonacii:
   -2 oua,
   -mac,
   -2 linguri miere de albine.

   Mod de preparare:
   -Se pune pe foc mic,o cana de iaurt,peste iaurt se adauga zaharul si se amesteca usor pana cand se topeste tot zaharul.Se opreste focul si se adauga drojdia.Iaurtul nu trebuie sa fie fierbinte cand se adauga drojdia,doar caldut,la temperatura camerei si se omogenizeaza bine.
   -Peste drojdia stinsa se adauga patru linguri de faina de grau,se amesteca usor cu o lingura si se lasa sa se odihneasca,pana isi dubleaza volumul,dupa care se toarna peste faina din vas.Se adauga coaja de lamaie,esenta,zaharul Bourbon,sare,galbenusurile si se incepe framantarea aluatului,adaugand din cand in cand iaurt,caldut la temperatura camerei.Spre final,se adauga ulei,putin cate putin si se continua framantarea,pana cand aluatul se dezlipeste de pe vas.Aluatul nu trebuie sa fie prea tare,ca aluatul de paine,cu cat este mai moale cu atat cozonacii vor iesi mai pufosi.Cand aluatul este gata,se aseaza pe o pernuta,la cald si se lasa sa creasca.Este bine sa fie caldut in bucatarie si sa nu se deschida fereastra cat se pregatesc cozonacii.Cand aluatul da pe alaturi din vas,este semn ca se pot face cozonacii.
  -Se pune zaharul cu cacao intr-un vas si se omogenizeaza,se taie rahatul in bucatele mici.
  -Se imparte aluatul in patru bucati.Fiecare bucata se intinde foaie pe masa de lucru,se presoara peste foi amestec din cacao cu zahar,se aseaza bucatele de rahat,se ruleaza usor si se impletesc,doua cate doua,apoi se pun in tavile in care s-a pus hartie de copt.Se ung cozonacii cu ou batut,se presoara mac si sa dau la cuptorul incalzit deja,la foc potrivit,pentru circa o ora.Cand sunt rumeni,este semn ca sunt gata copti,se scot tavile si se ung cozonacii cu miere de albine.









4 comentarii:

  1. ce bunatate acolo. Noua ne plac cozonacii calzi, abia scosi din cuptor. Dupa aceea nu prea mai e bataie pe ei. Oricum incoparabili cu cei din comert, cozonacii facuti in casa, mai ales daca bucatareasa/bucatarul sunt persoane talentate si pun si un ingredient surpriza: dragoste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este,cozonacii abia scosi din cuptor sunt tare gustosi,se pot inclazi la microunde,cand sunt reci si devin la fel de buni si nu se compara cu cei din comert!

      Ștergere
  2. Mi-ai adus aminte de vremea cand ma trezeam dimineata la bunici in miros de cozonac proaspat.

    RăspundețiȘtergere