joi, 6 august 2020
Rata la ceaun cu paine coapta pe vatra si chipsuri din cartofi!
Rata la ceaun cu paine pe vatra si chipsuri din cartofi!
Azi vin cu o reteta pe care o poti pregati doar cu ce ai in curtea ta si in camara ta,vin cu un deliciu culinar cum doar la bunici poate ai mai mancat.Pentru asa deliciu am folosit o soba foarte veche pe care am achizitionat-o de la cei care au aruncat-o.Ce pentru altul nu are valoare pentru mine are mare valoare!
Ingrediente pentru rata la ceaun:
-doua rate mari si grase,crescute in ograda mea,asa sa tot fie de cate 3 kg.de carne curata;
-10 cepe albe;
-2 capatani de usturoi;
-cateva fire de frunze de rozmarin;
-cateva fire de salvie;
-cateva fire de oregano;
-cateva fire de leustean;
-1 lingura sare;
-1 litru apa.
Ingrediente pentru paine pe vatra:
-1 kg.faina de grau;
-1 lingurita de sare;
-2 pliculete de drojdie uscata,2x7 gr.;
-2 oua;
-50 ml.ulei;
-600 ml.apa.
Pentru chipsuri de cartofi:
-cartofi rosii;
-sare grunjoasa.
Mod de preparare pentru rata la ceaun:
-Se portioneaza carnea si se pune intr-un ceaun de tuci,eu am un ceaun foarte mare,asa cam de 30 kg.pe care il folosesc la multe feluri de mancare,este bun deoarece nu sare mancarea din ceaun.Se lasa sa fiarba pret de un sfert de ora asa cat sa lasa grasime.Se adauga ceapa taiata solzisori,usturoiul taiat feliute,ierburile aromate si se mai lasa la fiert inca un sfert de ora sa se prajeasca ceapa si usturoiul dupa care se adauga apa,eu am pus 1 litru de apa la asa mare cantitate de carne.se pune un capac si se fierbe la foc molcom,(potrivit) pana cand carnea se inmoaie si este buna de servit!
Mod de preparare pentru paine pe vatra:
-Se pune faina de grau intr-un bol,se pune un ou,sare,drojdia inmuiata in putina apa calda,se framanta un aluat suficient de tare,asa cat sa nu curga sa poata sta pe vatra.La final se adauga ulei putin cate putin si se framanta pana se dezlipeste aluatul de pe vas.Se pune un prosop peste aluat si se lasa sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul.Se presoara faina pe vatra,eu am pus caramida de samota in cuptor si am lasat sa se inclazeasca,am avut mari emotii,nu stiam daca imi va iesi cu toate ca am avut asa soba acasa in copilaria mea si faceam la ea prajituri si cozonaci,am pus aluatul pe vatra,l-am uns cu ou batut si am lasat in cuptor sa se rumeneasca.Cat timp painea a fost in cuptor eu am avut foc in soba.
Mod de preparare pentru chipsuri:
-Se spala cartofii,se lasa cu tot cu coaja,se feliaza si stropesc cu sare grunjoasa si se pun pe plita ferbinte,se coc pe ambele parti!
-Sa aveti pofta dragilor si la pofta dragilor la un deliciu intr-o gradina de vara plina de flori.
Soba mea este din anul 1978.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce bine arată! <3
RăspundețiȘtergere