sâmbătă, 15 septembrie 2018

Chisca umpluta cu jumari si crupe



  Chisca umpluta cu jumari si crupe este o reteta foarte veche,de sute de ani,pregatita in ajunul Craciunului in fiecare an de catre gospodinele din zona Moldovei de nord.
  Purcelul crescut in ograda taranului timp de un an merita tot respectul si toata pregatirea necesara.Se faceau caltabosi,carnati,sunca afumata,costita afumata,racituri,jumari la borcan si bineinteles vedeta era chisca umpluta cu jumari si crupe.Nu se pierdea nimic de la porc,totul se transforma in bunatati ce erau servite alaturi de mamaliguta si o tuica de sfecla de zahar sau cum ne placea noua sa zicem sfeclomicina,antibioticul taranului moldovean!Dar sa lasam sporavaiala si sa dam reteta tuturor gurmanzilor care si-ar dori sa o guste si sa o deguste.
  Ingrediente pentru chisca:
  -1 castronel de crupe aurii,asa cam la 1 kil,sa tot fie,
  -1 castron mare de jumari,doar carnita,slaninuta o dam deoparte sa pregatim alte bucate,sa tot fie 2 kile de jumari,
  -o juma de kil de ceapa,
  -cativa catei de usturoi,
  -o lingura de sare,
  -200 gr.orez preafiert,asa cat sa nu stea mult chisca pe foc,
  -mate crete sau chisca,intestinul gros de la porc.
  Ingrediente pentru jumari:
  -3 kile de carne de porc,sa tot fie ceva costita cu putina grasime,
  -jumate de kil de slanina,
  -1 lingura de sare,
  -1 kil de carnati de casa afumati cu lemn de cires,
  -foi de dafin,
  -1 capatana de usturoi,
  -1 lingura boabe piper,
  -ierburi aromate din belsug(rozmarin,oregano,maghiran).
  Mod de preparare pentru jumari:
  -Se taie slaninuta cubulete mici si se pune in ceaun la prajit,se amesteca pana cand se rumenesc si untura a iesit din ele,se scot jumarelele si se pune carnea taiata cu cuburi ceva mai maricele,sa avem grija sa nu spalam nici slaninuta dar nici carnea,asa isi va pierde din aroma si gust,se adauga ierburi aromate,sare,piper,foi de dafin si se lasa sa fiarba in untura pana cand se patrund bine,nu este necesar sa le rumenim tare,depinde de gust si placerea fiecaruia.Mai spre final se adauga carnatii de casa taiati felii mai marisoare,se lasa pret de vreo 10 minute,asa cat sa se patrunda si sa se intrepatrunda gusturile.Se opresc din fiert,se dau la rece si se taie in bucatele mici cat sa poata intra usor in chisca.
  Mod de preparare pentru chisca:
  -Daca chisca este cumparata din comert ea este in mod clar sarata si curatata asa ca este foarte simplu,se pun in apa rece si se clatesc de mai multe ori pana se desareaza,daca chisca este de la porcul din ograda atunci procedeul este mai greoi si va recomand sa le folositi pe cele din comert,sunt mai curate,mai usor de folosit pentru incepatori.Dupa ce este desarata,se trece apa prin ele la jetul de la chiuveta.
 Intr-un vas se pun crupele care vor fi spalate sub jetul de la chiuveta pana cand hoaspa (coaja de la bobul de porumb) va fi eliminata,se pune orezul preafiert,sare dupa gust,ceapa tocata cu usturoiul feliat si prajita in ulei,jumarile,se omogenizeaza compozitia si se umplu chistele in proportie de 60-70%,se adauga apa pana la umplerea lor completa,se aduna capetele si se leaga cu o ata mai grosuta cat sa tina sa nu se rupa,se clatesc chistele si se pun la fiert in oale cu apa cat sa le cuprinda sa nu ramana dezgolite.Este bine sa se fiarba fiecare chisca in oala ei.Cand incepe apa sa fiarba se inteapa chistele cu acul cel mare,asa ca sa nu se crape ele singure si se fierb la foc molcom timp de o ora.Se lasa sa curga in oala de fiert cateva fire de orez si crupe pe care le vom pescui cu o strecuratoare sa ne dam seama daca s-a fiert crupele sau nu ca oricum orezul se fierbe in cel mult 10 minute..Se scot chistele din oale si se pun in tava de la cuptor,dupa ce s-a pus hartie de copt,se prajesc pe ambele parti asa cat sa fie rumene si ochioase.Se pot servi calde dar si reci,dupa ce se racesc nu se mai imprastie crupele.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
















 
 

Un comentariu: