Cozonac coronita!
Ce este o coronita de Craciun?
Este magia unui brad mai mic,care simbolizeaza viata eterna,este coronita care trebuia sa fie pusa pe capul lui Iisus la nastere sau coronita ce trebuia sa incoroneze capul Maicii lui Iisus.Pana la urma asta se sarbatoreste in luna decembrie,se sarbatoreste iubirea pentru aproapele nostru,pentru parinti,frati,surori,pentru cei care sunt si pentru cei care nu mai sunt dar revin si spun ca in luna decembrie se sarbatoreste nasterea noastra a tuturor!Imi place ca acesta reteta sa imi aduca aminte de casa parinteasca,de parinti,frati si surori care intre timp am plecat pe drumuri care ni se mai intersecteaza din cand in cand.Dorul de copilarie,de unitatetea dintre noi este un cerc ce ne tinea candva uniti si este pus in aceasta coronita!
Ingrediente pentru aluat:
-800 gr.faina de grau;
-300 ml.lapte dulce de capra;
-50 gr.drojdie proaspata;
-1 praf de sare;
-150 gr.zahar;
-1 esenta de rom;
-coaja de la o portocala;
-4 galbenusuri;
-100 gr.unt;
-1 lingura mare cacao;
-4 linguri ulei.
Ingrediente pentru umplutura:
-300 gr.satafide aurii;
-450 gr.rahat cubulete;
-1 ou pentru uns.
Mod de pregatire pentru aluat:
-Se pun la blender,laptele dulce caldut,galbenusurile,zaharul,esenta,drojdia sfaramitata,sarea si se mixeaza pret de cateva minute,atat cat sa se topeasca zaharul si toate ingredientele sa se omogenizeze.
-Intr-un vas se pune faina de grau si putin cate putin din compozitia de lapte,se amesteca cu ajutorul unei spatule.Cand s-a terminat compozitia lichida se adauga unt putin cate putin,untul sa fie la temperatura camerei,Se framanta aluatul pana devine elastic,mai spre final se poate adauga putin ulei.Cand aluatul este gata se imparte in doua parti cat de cat egale,o parte se pune la odihnit si in cealalta parte se pune o lingura mare de cacao si se framanta aluatul pana cand se incorporeaza bine cacao,dupa care se pune la odihnit.Se lasa la odihnit circa o ora.
-Se unge masa de lucru cu putin ulei si se intinde aluatul colorat cu cacao.
-Alaturi se intinde aluatul fara culoare,se ruleaza pe sucuitor si se aseaza peste foia colorata.Se mai da cu sucuitorul peste foi sa fie cam de aceiasi marime apoi se presoara stafide din belsug si rahat cubulete.Se ruleaza 3/4 din aluat si a patra bucata se taie fasii care se trec peste rulou.Se pune cozonacul in tava in care s-a pus hartie de copt,se unge cu ou batut si se da tava la cuptor fara preincalzire pentru circa 90 minute,cand este gata se unge cu miere de albine.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu