miercuri, 16 septembrie 2015

Cozonac cu mac si gem de caise



  Cozonac cu mac si gem de caise:)

 Ingrediente pentru aluat:
 -1 kg.faina de grau,
 -1 cub de drojdie,
 -500 ml.lapte dulce,
 -4 linguri cu varf, zahar vanilat cu continut scazut de vanilie,
 -100 gr.unt,
 -1 varf de cutit de sare,
 -2-3 linguri de ulei,
 -coaja rasa de la o lamaie.

 -Pentru uns folosim un ou si putina miere de albine.

 Ingrediente pentru umplutura:
 -2 borcanele de gem de caise de 300 gr,
 -1 pachet de mac de 250 gr.
 -Se amesteca ingredientele si se obtine compozitia pentru cozonac.

 Mod de preparare :
 -Se incalzeste laptele putin,asa sa tot fie ca apa de vara.Se pune intr-un bol drojdia,putin zahar si un pic de lapte caldut,omogenizam si turnam peste faina intr-un locas in mijlocul fainii,amestecam usor cu o furculita,asa cat sa cuprinda doua linguri de faina si lasam sa creasca.Cand a inceput sa creasca,adaugam untul coaja de lamaie,zaharul vanilat si incepem sa framantam aluatul,adaugand lapte putin cate putin,spre final adaugam ulei   si continuam framantarea pana se dezlipeste alutaul de pe degete.Cand aluatul se desprinde usor de pe vas,facem deasupra lui semnul crucii,punem un prosop si il asezam pe o pernuta la crescut.Cand s-a dublat il impartim in doua bucati si facem doua foi dreptunghiulare.Franjuram fiecare foaie pe latime cam 30% cu un cutit special de taiat pizza ,sa obtinem franjuri cu o grosime de circa 1 cm.Punem pe partea nefranjurata jumatate din compozitie si rulam usor.Prindem de margini cozonacul si il asezam in tava unsa cu unt si presurata cu faina.Eu am mai facut un cozonacel in miniatura si am asezat in locul unde se imbina capetele,sa iasa frumos si egal ca inaltime cand il scot din tava.Ungem cozonacul cu ou batut,presuram mac din belsug si il dam la cuptorul incalzit. Il lasam sa se coaca pana se rumeneste frumos,apoi scoatem tava si ungem cozonacul cu putina miere de albine.Sa aveti pofta dragilor!











 

7 comentarii:

  1. arata de vis este minunata felicitarii brindusa

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am facut niciodata cozonac cu aceasta umplutura. Cred ca este gustos. Voi salva reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. comopzitia este acrisoara si este superba in aceasta combinatie,plus ca poti inlocui untul cu margarina si laptele cu apa minerala si iese un cozonac de post,am sa incerc si acasta varianta !

      Ștergere
  3. ARATA DIVIN FELICITARII BRINDUSA AI FACUT O MINUNE DULCE

    RăspundețiȘtergere