vineri, 3 ianuarie 2025

Tort diplomat!

 

 

  Tort diplomat!

 

  Nu se stie originea acestui tort.Am gasit si eu doua legende ale acestui tort una de la sfarsitul secolului XVIII care vorbeste despre un desert din crema,fructe si pesmet numit Charlotte si o legenda care spune ca numele acestui desert ar proveni de fapt de la marele diplomat rus Karl Nesselrode,mare iubitor de deserturi,poreclit in epoca sa "Diplomatul".Eu cred ca vine de la a doua legenda dar asta nu mai conteaza,conteaza ca este o prajitura ce se seveste la mesele festive si deci masa de revelion este intr-adevar o masa festiva de la care nu trebuie sa lipseasca acesta minunata prajitura.Este o prajitura usoara,cu multe fructe si sa stiti ca se prepara foarte usor si foarte repede.

  Ingrediente:

  -1 kg.smantana 30% grasime;

  -1 litru lapte dulce de capra;

  -200 gr.piscoturi;

  -50 gr.gelatina;

  -150 ml.apa rece;

  -8 galbenusuri;

  -300 gr.zahar+4linguri zahar;

  -portocale;

  -kiwi;

  -6 banane mari;

  -4 linguri faina de grau;

  -1 comot mare de ananas;

  -1 esenta de vanilie.

  Mod de preparare:

  -Se separa galbenusurile de albusuri si se pun galbenusurile intr-o cratita,300 gr,zahar,4 linguri faina de grau,500 ml.lapte dulce de capra si se omogenizeaza cu ajutorul unui tel,apoi se adauga restul de lapte,se pune cratita pe foc mic si se lasa sa fiarba,amestecand mereu pana se obtine o crema densa.Cand crema este gata se da cratita la rece cu o folie de plastic peste crema.

  -Intr-un castronel se pune gelatina cu circa 150 ml.apa rece,se amesteca si se lasa sa lucreze.

  -Intr-un bol de la robot se pune smantana,4 linguri de zahar si se mixeaza pret de cateva minute pana se obtine o frisca tare.

  -Intr-un vas se pune crema calduta,gelatina inmuiata si se omogenizeaza bine.La final se adauga frisca,esenta,se omogenizeaza bine si este gata de ansamblare.

  -Intr-o tava rotunda detasabila se aseaza o folie de aluminiu,pe fundul tavii se pun felii de ananas,felii se kiwi,porocale si pe marginea tavii se aseaza piscoturi inmuiate in siropul de la compotul de ananas,se toarna un strat de crema.Peste crema se pun bucatele de portocale,de kiwi si felii de banane,apoi se mai pune un strat de crema.Se continua operatiunea,crema-fructe pana cand tava este plina.Se orneaza cu fructe si se da tava la frigider pentru circa 6 ore sau pana cand il vom servi.Mie mi-a mai ramas compozitie si am mai facut inca un tort mai mic intr-o tava de cozonac,unde am folosit doar fructe pentru ornare nu si piscoturi,asta a fost intentia,sa imi mai iasa unul sa il pot darui.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!












Un comentariu: