Kurtos kalacs-cozonac secuiesc!
Este iarasi miercuri iar eu trebuie sa vin cu o reteta pentru #miercureafaracarne!Astazi m-am gandit sa vin cu o reteta de cozonac secuiesc.Nu am mai pregatit niciodata asa ceva si am zis sa fie si pe blogul meu aceasta reteta.
Cand mergeam la mare sau in excursii prin tara imi placea sa cumpar cate un cozonac secuiesc,ma uitam ca se pregateste cumva usor si ca este prea scump,insa astazi am descoperit ca isi merita pretul si ca eu eram nedreapta cand judecam ca este scump.Asa este cand nu stii cum se face,cand nu stii ce ingrediente se pun,munca si timpul pierdut pentru a crea ceva.Nu zic ca se prepara chiar greu dar sunt operatiuni necesare si produse ca pentru un cozonac obisniut care in zilele noastre nu mai sunt asa de ieftine.Deci sa fie cozonac secuiesc!
Ingrediente:
-1 kg.faina de grau;
-600 ml.lpate dulce de capra:
-15 gr.drojdie uscata:
-5 linguri zahar;
-1 praf de sare;
-1 esenta de rom;
-5 galbenusuri+ 2 oua;
-100 gr.unt;
-50 ml.ulei;
-zahar brun;
-nuca macinata;
-fineti;
-scortisoara.
Mod de preparare:
-Intr-un vas se pune lapte caldut ,zahar si drojdia uscata si se lasa sa se hidrateze.
-In alt vas se pune faina de grau,sare,galbenusuri,esenta de rom,drojdia hidratata si se incepe framantarea.Pe parcurs se adauga lapte dulce caldut,untul la temperatura camerei si se framanta un aluat nu pre tare,nu prea moale,sa fie doar elastic.La final se adauga si putin ulei si se framanta pana cand aluatul se dezlipeste usor de pe vas,apoi se lasa sa se odihneasca pana cand isi dubleaza volumul.
-Se imparte aluatul in doua parti si o parte se pune pe masa de lucru si se intinde o foaie grosuta de aluat care se taie fasii cam de 1,5cm.fasaia.
-Eu am folosit tevi din aluminiu imracate in folie de lauminiu unse cu putin ulei.
-Se infasoara fasaiile de aluat pe tevi,se ruleaza putin aluatul pe masa de lucru,s eunh cu ou batut si se trec printr-un amestec de zahar brun,nuca macinata si scortisoara,apoi se pun pe o tava si se dau la cuptorul incalzit deja pentru circa 40-50 minute la foc potrivit,adica cam la 175 grade.Mi-au iesit sapte cozonaci dintr-un kg.de faina de grau.
Dupa prefetinta se pot unge cu fineti pe interior,mie mi s-a parut dulce si am renuntat la fineti.
Aceasta reteta face parete din categoria #miercureafaracanre!
-Pentru a infasura cozonacul am folosit tevi de aluminiu de 35 cm. lungime si diametrul de 6 cm,asa a gasit sotul meu material pentru a-mi satisface mie dorinta!








Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu