marți, 16 decembrie 2025

Rulada cu dovleac si nuca!

 

 

  Rulada cu dovleac si nuca!

 

  Este iarasi zi de miercuri si trebuie sa postez ceva mancare dar fara carne.Pentru astazi am ales o rulada cu dovleac placintar si nuca macinata.Un deliciu culinar as zice eu dar nu la toata lumea le place gustul de dovleac si am zis sa imbunatatesc reteta adaugand nuca coapta pe plita si apoi macinata.Scortisoara este aroma care ne gadila simturile olfactive si ne da senzatia de placere!

  Este si aceasta reteta o reteta a copilariei mele,este reteta care imi aduce aminte de mama,de frati,de surori si de locul natal unde am crescut.Pe acele vremuri beciul era plin cu dovleci placintari,culesi de pe gradina cu mare grija,ii culegeam cu tot cu coada,sa tina toata iarna,daca le rupeam codita se stricau mai repede.Care era secretul coditei?Din codita se hranea dovleacul si cand se usca codita era bine sa fie consumat deoarece incepea sa se strice!Asa ne alegeam noi dovlecii pe care ii foloseam.Astazi ii cumparam de la marchet sau din piata si avem grija sa fie buni,nu conteaza timpul cand sunt culesi.

  Ingrediente pentru aluat:

  -1 kg.faina de grau;

  -2 oua;

  -50 gr.drojdie proaspata;

  -1 praf de sare;

  -4 linguri zahar;

  -1 plic zahar vanilat;

  -600 ml.lapte dulce de capra.

  Ingrediente pentru umplutura:

  -1 kg.dovleac,gata fiert;

  -300 gr.nuca,coapta macinata;

  -5 linguri zahar;

  -1 lingura scortisoara macinata;

  -1 esenta de rom;

  -100 ml.ulei; 

  -1 ou pentru uns; 

  -1 lingura seminte de mac. 

  Mod de preparare:

  -Se incalzeste putin laptele de capra,nu este necesar sa fie fiert.

  -Se pune intr-un castron drojdia,zaharul,cam jumatate din cantitatea de lapte dulce si se omogenizeaza compozitia,apoi se lasa sa se odinheasca cam 10 minute.

  -Se pune faina de grau intr-un vas,peste faina se adauga cele doua oua,putina sare,zaharul vanilat,drojdia inmuiata si se framanta un aluat .nu prea tare,nu prea moale,adaugand lapte dulce putin cate putin.Spre final se adauga ulei si se continua framantarea pana cand aluatul se dezlipeste usor de pe vas.Se pune un prosop peste aluat si se lasa la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.Timpul de crestere este dat de caldura din camera.

  Eu am fiert jumatate de dovleac,l-am lasat sa se raceasca si l-am pasat foarte bine pana a ajuns o pasta,apoi am adaugat nuca macinata,esenta de rom,zahar si scortisoara macinata.Se omogenizeaza compozitia si se poate folosi.

  -De imparte aluatul in doi foi si se intinde pe masa de lucru o foaie,se adauga compozitie de dovleac,se intinde cu ajutorul unei spatule,se ruleaza si se pune in tava de cozonac in care s-a pus hartie de copt.Se fac cele doua rulade si se lasa sa creasca cam 20 minute dupa care se ung cu ou batut,se stropesc cu seminte de mac si se dau la cuptorul incalzit deja la 180 grade pentru o ora.Cand sunt gata se ung cu putin sirop de salvie.Sa aveti pofta si la pofta dragilor! 

  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.


 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu