Tort cu mere!
Astazi este zi de miercuri si ca in fiecare miercuri vom pregati ceva de mancare,ceva fara carne!Am pregatit un tort de mere,am mai multe mancaruri pregatite pentru aceasta zi insa vreau sa raman in atmosfera acestei zile ploioase de toamna.Cica suntem sub influenta unui ciclon numit Barbara si avem ploi in cantitati mari.Saptamana trecuta am fost tot intr-o perioada ploioasa dar nu conteaza este bine sa ploua,poate vin astia de la Apa Nova sa isi adune ploaia,cica este a lor apa.Cand ploua o platim noi,cand o consumam o platim tot noi,nu inteleg cum vine dar traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!
Duminica am fost in talcioc(bazar) si imi place cand merg sa caut ceva chilipir,sa imi iau cate ceva de la cei pe care eu ii consider mai putin norocosi.Candva am fost si eu mai putin norocoasa si am stat si eu in bazar si mi-am vandut lucrurile din casa sa imi pot cumpara o casa.Am vandut lucruri de macrame crosetate de mine si de sotul meu,am vandut cizmele militare ale sotului pe care le-a primit cand a terminat scoala militara si am mai vandut multe lucruri.Imi era foarte rusine dar nu am avut alta solutie.Duminica insa m-a apucat plansul si mila cand am vazut cata lume necajita era pe marginea drumului sa isi vanda cam tot ce mai aveau de valoare pentru o paine.Isi vindeau carti,haine,bijuterii,oale,tigai si multe alte lucruri.Pe fata celor care asteptau pe cineva care sa ridice ceva de jos se vedea disperarea ca poate nu le vei cumpara nimic si se vor intoarce acasa cu tot cu marfa si fara leutul cu care aveau sa isi cumpere o paine sau o pastila.Majoritatea erau batrani trecuti de prima tinerete cu fetele ridate si sufletul sfasaiat de neputinta.Am vazut o tigaie de inox ovala cu latimea de 20 cm.lungimea de 30 cm.si inaltimea de 10 cm.Cerea batranelul 25 de lei pe ea.La magazin ar fi trecut bine de 100 de lei si eu am dat pe ea doar 20 de lei si mi-a dat bonus un peste de inox cu picioruse de ceramica sa am pe ce pune tava cand o scot din cuptor doar cu 5 lei.Nu imi trebuia insa m-a rugat sa il iau ca este pe marimea tigaii.Sotul meu a salutat pe cineva si raspunsul celui pe care l-a salutat m-a facut sa ma uit mai atent si sa descopr dupa glas pe cineva din tineretile noastre,mai bine zis un vecin.Timpul ii macinase chipul dar glasul a ramas acelasi,lacrimi de tristete mi-au intepat ochii,se vedea ca destinul a fost mai putin darnic cu el,isi vindea ghetele din piele vechi de cand lumea dar bine lustruite si ingrijite.Un altul l-a salutat pe sot si au vorbit cateva minute.Cand l-am intrebat pe Dorin cine era nu a vrut sa imi zica si eu am zis ce batran era si ar fi vrut si el ceva poate sa primieasca,atunci Dorin mi-a zis ca nu este batran ca este de varsta cu el si ca atunci cand erau tineri acest om mergea la magazinul Botosani si se imbraca cu mai multe perechi de blugi,ii fura si apoi ii vindea si ca el a cumparat de multe ori blugi de la el.Am tacut fiindca nu mi s-a parut normal,acest lucru era un pacat si Dumnezeu nu pedepseste doar pe cel care a facut pacatul,pedepseste si pe cel cu care este facut.Mi-au trecut prin minte scenarii despre viata noastra si despre greselile pe care le facem mai mult din nestiinta dacat din stiinta.
De fapt eu astazi vreau sa va scriu despre o reteta de toamna pe care am pregatit la #miercureafaracarne facuta in tigaia de la talcioc dar nu puteam sa trec peste povestea din spatele tigaii!
Ingrediente:
-10 mere;
-16 linguri mari de zahar;
-8 oua;
-200 gr.unt;
-1 esenta de rom;
-1 esenta de vanilie;
-8 linguri mari faina de grau;
-1 praf de sare;
-1 plic praf de copt;
-200 gr.smantana;
-cateva fructe de zmeura;
-1 plic zahar vanilat;
-150 gr.dulceata de cirese negre.
Mod de preparare:
-Se curata merele de coaja si se scot cotoarele.
-Se pun ouale intr-un vas,un praf de sare,8 linguri de zahar si se mixeaza totul pana devin o spuma densa.
-Se amesteca faina de grau cu praful de copt si se adauga peste ouale batute,se adaunga 150 gr.unt topit dar rece,esenta de vanilie si de rom si se mixeaza la viteza mica pana la incorporare completa.
-Se pun 8 linguri de zahar in tigaie si se caramelizeaza,cand caramelul este frumos se aduga 50 gr.unt si se amesteca pana cand caramelul face bule,apoi cu paleta se intinde caramelul pe marginile tavii.
-Se aseaza merele in tava si in interiorul mereleor se pune dulceata de cirese amare cu o lingurita,se toarna peste ele compozitia de pandispan apoi se da tava la cuptorul incalzit deja pentru circa o ora la 180 grade.Cand este gata copt si trecut de testul cu scobitoarea se scoate tava si se lasa sa se raceasca foarte bine.Se pune un platou peste tava si se rastoarna tortul pe platou,se orneaza cu putina smantana batuta cu zahar vanilat si cateva fructe de zmeura,apoi se poate servi.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu