Gem asortat cu gutuie,mere si pere!
Privesc pe fereastra si vad cum soarele rasare de dupa deal.Se anunta o zi de miercuri frumoasa dis de dimineata,peste zi se poate schimba vremea.Intr-o zi de toamna ne putem intalni cu toate cele patru anotimpuri,sub diferite forme,de la soare care arde puternic la o vijelie cu zapada si ger.Cam asa a fost ziua de ieri,dar in final totul a fost frumos ca traire si vreme,m-am bucurat de imagini de poveste!
Ultimile fructe din gradina au fost gutuiile,le-am lasat sa se mai coaca si sa capete culoare frumoasa,o culoare galbena aurie.Anul trecut am facut dulceata de gutui cu nuci,insa anul asta am zis ca ar merge sa pregatesc gem asortat,gutui cu mere si pere.Am avut foarte multe mere si foarte multe pere dar din pacate nu stau pe iarna,se strica foarte repede si sa nu le pierd si nu ma bucur de ele,am zis sa fac ceva,asa cat de putin care sa imi aduca aminte pentru ce am muncit o vara intreaga.Mi-a iesit un gem asortat absolut delicios.
Ingrediente:
-10 kg.gutuie gata rase;
-5 kg.mere gata rase;
-5 kg.pere gata rase;
-4 kg.zahar.
Mod de preparare:
-Se spala fructele,se dau prin razatoarea mare si se pun intr-un ceaun mare.Se adauga zahar si se fierbe totul circa patru ore sau pana cand totul deine o pasta ca o mamaliga de groasa.Se poate fierbe mai mult sau mai putin depinde de cat sirop va elimina fructele.Se poate adauga scortisoara macinata insa eu nu ma prea impac cu sortisoara,asa cam am lasat gustul natural al fructelor!Cand este gata se pune gemul in borcane,se pun capace si se infileteaza,apoi se pun borcanele sub paturi pana la racirea completa.
Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne!


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu