Telemea de capra-#miercureafaracarne!
Ingrediente:
-10 litri lapte dulce de capra;
-1 lingura de cheag.
Mod de preparare:
-Laptele de capra trebuie sa fie tot la aceiasi temperatura,altfel branza nu va iesi asa cum ar trebui.Deci daca avem lapte la frigider il vom pune pe foc si pe parcurs vom adauga si laptele caldut abia muls sau aflat la temperatura camerei.
-Se pune laptele intr-o oala mare,oala se pune pe foc,la foc mic,eu de exemplu il pun pe ochiul mic de la aragaz si se amesteca usor cu o paleta pana cand laptele ajunge la temperatura de 38 grade,se opreste focul si se pune o lingura de cheag,se omogenizeaza si se lasa sa se odihneasca pret de cel putin o ora.Cand laptele s-a inchegat se taie cu ajutorul lingurei si se amesteca cu lingura pana cand se obtine margelute mici ca orezul.Se lasa cam jumatate de ora cam cat sa se separe coagulul de zer.Cu ajutorul unei cani sau a unui polonic se scoate zerul din oala si cand ramane doar coalgulul se toarna intr-un tifon sau o bucata de perdea.Eu il pun direct intr-o sita cu fundul de plastic si il apas bine pana cand se scurge bine de zer,apoi pun sita intr-un lighean care are sita lui si pun totul la figider astfel incat se se poata scurge tot zerul.daca as lasa pe masa sa se scurga tot zerul nu ar fi bine deoarece branza ar incepe sa fermneteze si astfel sa devina cas de capra si nu telemea.Telemeaua se face tot ca si casul doar ca ea nu are nici macar o gaurica deci nu a inceput fermentarea.Se lasa la frigider cam o zi la scurs apoi se scoate,se portioneaza,se sareaza si se pune in borcane,galetuse de plasctic.Eu mai intai pun o punga de ceolofan in borcan si apoi pun branza sarata si o las cam doua zile sa ia sarea dupa care completez cu zer urdit sau apa fiarta cu sare.Regula-o lingura mare de sare la 1 litru de apa fiarta sau zer.Cand se completeaza cu apa sau zer ,lichidul trebuie sa fie la temperatura camerei sau a branzei mai bine zis.Se leaga punga la gura,se aseaza o greutate peste branza,se pune capac si se da la beci sau intr-o camara mai racoroasa.Cine vrea si are cum poate sa ingroape in pamant borcanele cu branza ce trebuie tinuta peste iarna.
-Intr-o zi am sa revin cu un mod de a prepara si a pastra branza telemea intr-un mod cu totul inedit.
Cheagul poate sa fie cumparat de la farmacie si se prelucreaza dupa instructiuni sau poate fi din cheag de oaie,cumparat de la piata.
Cheagul este format din stomacelul unui miel taiat imediat dupa fatare in care se pune branza sarata de oaie si lapte dulce,se leaga si se pune la uscat.Se lasa de pe an pe an,doar asa cheagul va fi bun de folosit.Se fierbe in jur de 1,5 litri apa,pret de circa 5 minute dupa care se lasa sa se racoresca dar sa nu fie rece.Se scoate compozitia din cheag,se pune peste apa calduta si se amesteca bine pana la topire,se toarna compozitia intr-o sticla si se tine la rece la frigider.Se va lua cate o lingura si se va folosi ori de cate ori este nevoie.
Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne!
Ca de obicei va invit la masa la Daniel la masa,el a pregatit un meniu pentru o zi intreaga,eu mai putin deoarece nu am terminat inca curatenia:))
Foarte buna!!!!
RăspundețiȘtergereUite ca branza de capra nu avusei azi in meniu :)
RăspundețiȘtergere