miercuri, 16 mai 2018

Cozonac cu petale de trandafiri si cafea solubila!



 Cozonac cu petale de trandafiri si cafea solubila :)

 Ingrediente pentru aluat:
 -1 kg.faina de grau,
 -1 cub drojdie,
 -4 oua,
 -4 linguri zahar,
 -100 gr.unt,
 -500 ml.chisleac(iaurt de casa),
 -1 esenta de vanilie,
 -1 praf de sare,
 -4 linguri ulei.
 Ingrediente pentru umplutura:
 -500 gr.nuca macinata,
 -500 gr.rahat,
 -4 linguri cafea solubila,
 -5 linguri petale de trandafiri de dulceata,
 -4 linguri zahar,
 -1 esenta de rom,
 Ingrediente pentru uns:
 -1 ou,
 -1 lingurita miere,
 -1 lingurita zahar,
 -1 lingura mac.
 Mod de preparare:
 -Intr-un vas se pune jumatate din cantitatea de chisleac,peste chisleac se adauga drojdia,zaharul,sarea si se omogenizeaza cu telul,apoi se toarna peste faina de grau,se mesteca putin cu telul cat sa cuprinda cateva linguri de faina si se lasa la crescut maiaua pana isi dubleaza volumul.Se adauga esenta ouale intregi batute cu telul,untul la temperatura camerei si se framanta un aluat cu restul de chisleac,mai spre final se adauga ulei, putin cate putin,asa sa fie cam 4 linguri si se framanta pana se dezlipeste aluatul de pe vas.Se face semnul crucii peste aluat,se pune un prosop si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
  -Se imparte aluatul in patru bucati egale,se intinde fiecare bucata sub forma de foaie,se unge fiecare foaie cu petale de trandafiri de dulceata ce au fost frecate cu zahar si sare de lamaie,se presoara nuca macinata in amestec cu esenta de rom,cate o lingura de cafea solubila,cate o lingura de zahar,rahat bucatele,se ruleaza foile,se impletesc in doua si se pun in tavi in care s-a pus hartie de copt.Se ung cu ou batut cu putina miere,se presoara mac si se dau la cuptorul incalzit pentru circa o ora.cand sunt rumeni se ung cu apa cu zahar.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
 Reteta este a bunicii,de pe vremea cand ouale se puneau cu tot cu albus si petalele de trandafiri erau singura aroma a cozonacilor.














3 comentarii:

  1. Cred ca sunt foarte aromati si deliciosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aghinitei Maria17 mai 2018 la 02:25

    Albinuta mea harnicuta nu se lasa si face cozonaci deliciosi! Regret ca nu pot sa-i gust decat online ! Numai bine de la mine catre tine! Hristos s-a inaltat!

    RăspundețiȘtergere