vineri, 21 noiembrie 2014

Micul dejun -carburantul corpului tau!






 Micul dejun este doar al meu,pranzul il impart cu prietenii si cina o dau dusmanilor!Asa trupul meu va fi sanatos ,mintea imi va fi interga si mereu voi fi insotita de proverbul latin,"men sana in corpore sano"!


  Imi place sa ma trezesc dimineata ,sa privesc rasaritul ,sa ascult trilul pasarilor la fereastra mea si sa ma bucur de un mic dejun sanatos.Savurez  cu placere o cafea aromata cu gust de ghimbir si un ceai din plante cu miere de albine si multa lamaie.Asa diminetile sunt minunate,viata se vede mai frumoasa si sufletul meu va fi mereu in armonie perfecta cu trupul!
 Sunt nascuta la tara,undeva intr-un satuc de campie si acolo diminetile erau cele mai frumoase si mai pline de viata.Cocosul era ceasornicul nostru dimineata de dimineata si mama era cea care ne aseza in fata micul dejun.Pe atunci micul dejun era foarte consistent caci nu te puteai apuca de munca doar cu un ceai sau doar cu o cafea.Tata zicea mereu ,"daca nu dai carburant corpului tau cum va rezista o zi intreaga de munca" si mare dreptate mai avea tata.

 Anii au trecut si fiecare din noi am plecat pe drumul vietii luand cu noi invataturile si povetele tatalui nostru.Asa simtim ca parintii ne sunt alaturi mereu si dam din invataturile parintilor si copiilor nostri.Caci nimic nu este mai important pe aceasta lume decat sanatatea noastra.
 Este mai usor sa prevenim decat sa tratam si apoi sa prevenim.Este si mai important sa dam organismului nostru tot ce are nevoie.Eliminand unele alimente doar de dragul de a arata bine pot duce la dezechilibre ce pot avea consecinte grave pentru sanatatea organismului.

  Ce este micul dejun pentru mine si familia mea:
-este carburantul care imi hraneste creierul (creierul ca si muschii au nevoie de nutrienti ce sunt trasi din alimentele consumate),imi imbunatateste memoria (un mic dejun bogat imi va da puterea de concentrare de care am nevoie intreaga zi),imi da energia pentru o zi de munca,previne gastrita si alte boli ale aparatului digestriv.
 Micul meu dejun este compus din proteine si fibre si in fiecare dimineata incerc sa schimb alimentele sa creez un echilibru complex si sa dau de fiecare data alta fata mesei de dimineata!

 Acesta ar putea fi micul dejun intr-o dimineata-http://abetinazambeste.blogspot.ro/2014/06/omleta-cu-smantana-si-cascaval.html
 



 Alaturi de o cana mare de iaurt preparat in casa-http://abetinazambeste.blogspot.ro/2014/07/lapte-acru.html






 Am putea chiar sa ne bucuram de un shache de zmeura alaturi de sendvisuri ce fac ca micul dejun sa arate vesel si plin de culoare.





 Alta zi alt mic dejun:- http://abetinazambeste.blogspot.ro/2014/05/chec-aperitiv-cu-seminte-de-chimen.html





http://abetinazambeste.blogspot.ro/2014/05/gingerata.html





 Si uite asa micul dejun poate fi mereu altul ,preparat din o gama bogata de alimente ce ne pot face diminetile pline de culoare ,pline de viata,pline de sanatate si pline de energie.Totul tine de imaginatie si de dorinta de a dori sa fim sanatosi!






  Ziua Mondiala a Diabetului este sarbatorita anual pe 14 noiembrie si in acest an Federatia Internationala de Diabet  trage un semnal de alarma  asupra importantei unei alimentatii sanatoase pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2 ,cât şi pentru o gestionare mai bună a acestei afecţiuni de către persoanele cu diabet.Si ne invita sa aflam care sunt principiile unei diete echilibrate care sa duca catre o schimbare in mai bine!
 
 Va prezint mai jos piramida alimentară propusa de Federatia Internationala de Diabet:

-Piramida alimentară ilustrează standardele nutriţionale, cantităţile și tipurile de alimente ce ar trebui consumate zilnic pentru a ne menţine starea de sănătate și pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii legate de alimentaţie.
 
http://www.complete-life.ro/Mananca-sanatos/Mananca-sanatos/Piramida-Alimentara/Piramida-alimentara.aspx?idpage=1133

 


 
Piramida alimentară cuprinde următoarele grupe:
  1. Pâine, cereale, orez și paste (6-11 porţii pe zi)
  2. Legume și vegetale (3-5 porţii pe zi)
  3. Fructe (2-4 porţii pe zi)
  4. Lapte și derivate (2-3 porţii pe zi)
  5. Carne, pește, ouă (2-3 porţii pe zi)
ECHIVALENŢE ALIMENTARE CANTITATIVE PENTRU O PORŢIE

Pâine, cereale, orez, paste
  • o felie de pâine
  • ½ cană cereale, orez sau paste făinoase (fierte)
  • un biscuit

Legume, vegetale, cartofi
  • ½ cană vegetale proaspete sau fierte
  • o cană legume frunze fierte
  • ½ cană zarzavaturi fierte
  • ¾ cană suc de roșii
  • ¾ can suc de ro_ ii
  • un cartof mijlociu
Fructe
  • un fruct mediu (măr, banană, portocală)
  • ½ grapefruit
  • ¾ cană suc
  • ½ cană cireșe
  • o felie medie de pepene
  • un ciorchine mijlociu de strugure
Carne, pește, fasole boabe, ouă
  • 100 g carne gătită
  • un ou
  • ½ cană leguminoase uscate fierte
Lapte, iaurt, brânz
  • o can de lapte sau iaurt
  • ½ cană brânză de vacă
  • 50 g telemea
Piramida alimentară subliniază în același timp balanţa, varietatea și moderaţia cu care este necesar ca unele alimente să fie consumate, punând accent pe consumul cerealelor, legumelor și fructelor, considerate a fi baza pentru o nutriţie adecvată. Ele trebuie acompaniate de alimente bogate în proteine (lapte, brânză, carne și produse din carne cu un conţinut scăzut în grăsimi).
Vârful piramidei, având cel mai mic volum, este reprezentat de grăsimi și de produse zaharoase. Acestea trebuie consumate rar și în cantităţi mici. Sursa: Ghid pentru alimentaţia sănătoasă, Societatea de Nutriţie din România.

 

 Pentru a păstra sănătatea este o datoria morală şi religioasă, sănătatea este baza tuturor virtutilor sociale si ele nu mai pot fi utile atunci când nu suntem bine. (Samuel Johnson).











7 comentarii:

  1. CEL MAI MULT IMI PLACE chec-aperitiv-cu-seminte-de-chimen SI omleta-cu-smantana-si-cascaval.html UN MIC DEJUN DE VIS SAVUROS

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca de obicei ai postat numai bunatati pt. micul dejun. Omleta cu smantana si cascaval, parca are si ceva sunca, mi-a facut cu ochiul.
    Este f. bine sa mancam un mic dejun consistent, caci asa cum spune un proverb chinezesc: micul dejun trebuie sa-l mananci singur ca un egoist ; pranzul sa-l imparti cu un prieten; cina s-o dai dusmanului. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ce pofta mi s-a facut de omleta "! numai bunatati am gasit in acest articol minunat

    RăspundețiȘtergere
  4. Omleta e preferata mea...intr-adevar micul dejun e masa cea mai importanta din zi!

    RăspundețiȘtergere
  5. omleta si salata de rosii este preferata mea la micul dejun

    RăspundețiȘtergere
  6. yumiii, ce pofta mi-ai facut de o omleta cu ceapa; tine si de foame si e si buna

    RăspundețiȘtergere
  7. omleta cu ceapa si cu marar este preferata mea

    RăspundețiȘtergere