Franzeluta cu dovleac!
Este toamna,o toamna cam ploioasa si cam friguroasa dar nici vara ce tocmai a trecut nu a fost prea calduroasa,a fost o vara perfecta pentru mine.Cu ploi la timp pentru culturi,cu soare cand pamantul era prea umed,a fost totul bine.Am primit de la un vecin cativa dovleci placintari,originali romanesti,dovleci ca la mama acasa si mi-am adus aminte de copilarie,de toamna si de bogatiile ei.Pe vremuri de mult apuse nu mergeam la magazin sa cumparam in fiecare zi mancare,mergeam poate o data pe luna sau chiar de doua ori,aveam tot ce ne trebuie in beci si in camara.Paine faceam la o lampa cu gaz,turte pe plita sau in tigaie si afara in curte aveam un hornas(sobita) la care fierbeam mancarea.Pe foc puneam crengute ,bete de floarea soarelui sau coceni de porumb si eram tare fericiti si poate mai sanatosi.Din pacate astazi ne cumparam mancare gata preparata si mai mereu nu stim ce contine,ar fi frumos ca macar din cand in cand sa luam contact cu natura si sa ne bucuram de darurile ei!
Pentru astazi am pregatit paine cu dovleac placintar si ceapa rumenita bine!
Ingrediente:
-1 kg.faina de grau;
-500 gr.dovleac gata fiert;
-2 cepe mari;
-100 ml.ulei;
-1 lingurita sare;
-2 pliculete drojdie uscata;
-700 ml.zer de capra;
-1 ou pentru uns.
Mod de preparare:
-Se portioneaza jumatate de dovleac si se pune la fiert cu apa cat cuprinde si se lasa la fiert pana cand intra furculita in el.Cand este fiert se curata de coaja si se paseaza cu ajutorul unei furculite.Eu nu am pasat foarte mult deoarece am vrut sa gasesc bucatele mici in paine.
-Se curata 2 cepe mari si se prajesc in ulei incins pana cand devin aurii.
-Se pune drojdia intr-un vas cu putina sare,cam 100 ml.zer caldut si se omogenizeaza.
-Intr-un vas se pune faina de grau,dovleacul,ceapa prajita,drojdia si se framanta un aluat nu prea moale,nu prea tare,adaugand zer caldut putin cate putin.Spre final se mai adauga ulei si se framanta bine aluatul.Se pune un prosop peste aluat si se lasa la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
Se imparte aluatul in patru bucati egale,se face din fiecare bucata un rulou cat tava de mare si se pune in tava in care a fost pusa hartie de copt.Se lasa sa isi dubleze volumul dupa care se unge cu ou batut si se da la cuptorul incalzit deja pentru circa o ora la 175 grade.Mi-au iesit patru franzelute,mari si pufoase de zici ca sunt cozonaci.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
Aceasta reteta fac eparte din categoria #miercureafaracarne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu