marți, 10 ianuarie 2017

Supa de galuste cu carne de rata gotica:)



  Supa de galuste cu carne de rata gotica:)

  Ingrediente:
  -1 rata gotica,de 4 kg.,cel putin :)
  -3 cepe,
  -3 morocvi,
  -1 radacina de pastarnac,
  -1 radacina de patrunjel,
  -1/4 radacina de telina,
  -200 gr.gris,
  -4 oua,
  -cateva fire de leustean,
  -bors acru de putina,
  -sare dupa gust si preferinta.

  Mod de preparare:
  -Se portioneaza rata,si se pune la fiert,se adauga radacinoasele,ceapa curata si pusa intreaga la fiert,putina sare si se fierbe la foc potrivit cu capac.Cand carnea este fiarta bine,se scoate,se strecoara supa si se pune iarasi la foc.
 -Intr-un bol se pune ouale,grisul si cateva linguri din grasimea ce s-a asezat deasupra supei si se omogenizeaza bine cu o lingura.Cand supa fierbe din nou,se da focul la mic si se ia cu o lingura mare gris,dar asa cam cat ar incapea intr-o lingura mica si se da drumul in oala la fiert.Galustele vor cobori la fundul oalei,dar in cateva secunde isi vor face loc spre suprafata supei,se lasa la foc mic sa fiarba,sa nu se imprastie.Cam asa la 10 minute se scoate o galuscuta si se taie cu lingura si daca este moale si pufoasa,este semn ca este gata,se mai potriveste de sare,se pune bors acru,doar daca se doreste,in zona ardealului nu se obisnuieste,dar la mine in zona de nord a tarii,orice supa este acrita cu bors de putina,se adauga radacinoasele taiate felii,putina carne,se mai lasa la foc asa cam doua,trei clocote si se opreste focul.Sa aveti pofta dragilor!
 -Si nu uitati de carne,pe care o puteti praji si alaturi de o garnitura si ceva muraturi,pregatiti un fel doi.




17 comentarii:

  1. DUMITRASCU LACRAMIOARA10 ianuarie 2017, 04:23

    arata foarte bine,sigur e foarte delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ador supa cu galuste! E preferata mea. Nu ma intereseaza din ce carne e facuta, ca oricum eu nu mananc carnea din supa, galustele si zeama e baza :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Poti sa ma tai, ca mie nu-mi ies galustele si basta. Imi zicea soacra ca depinde si de gris, de granulatia si ca ar fi bun ala unguresc.
    Innebunesc, ador galustele. Baietelul meu nu mai zic. Ne place la nebunie supa de pui cu galuste.
    Voi persevera.
    P.S.: Poate faceti un tutorial detaliat legat de procedeul de preparare a acestora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. grisul trebuie s afie din grau,asta e hotarat,insa ca sa iti iasa este bine sa pregatesti grisul cu vreo 10 minute inainte de a-l pune in oala,este bine sa pui putina grasime de deasupra supei,le fragezeste,si cand le dai drumul in oala sa dai focul la mic,apoi dai drumul la una si astepti sa se ridice deasupra si daca nu se imprastie,mai pui,daca se imprastie mai adaugi putin gris,inca un secret sa amesteci foarte bine compozitia,asa incet si mult si nu iuta d eputina grasime!

      Ștergere
  4. Nu am mai mancat o supa cu galuste de gris de ani buni. De cand am renuntat la gris, malai, faina alba, nu am mai incercat galuste. Dar mi-ai facut o pofta nebuna!

    RăspundețiȘtergere
  5. este preferata sotului dupa cea radauteana!Mi-ai starnit o pofta sa fac si eu una pe maine ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Yamyy foarte delicioasa! Este preferata familie mele si o fac foarte des. Am gasit in articol niste ponturi foarte utile, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata delicios. In ultimul timp am cam dat gres cu galustele si am preferat sa pun fidea in supa si sa reunt la galuste. Nu am facut niciodata supa din rata

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmm, deci maine o sa fac supa de galuste, e clar!
    Varianta vegetariana, dar oricum, imi fac pofta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta era mancarea preferata a baietelului meu cand era mic. Imi place si mie dar nu o mananc foarte des.

    RăspundețiȘtergere
  10. M-ai pierdut la bors de putina. Ce-i aia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se face din malai,tarate de grau care au fost fermentate de la o tura de bors.Se pune asa o masura de taratecu malai fermentat,se mai adauga tot pe atat tarate si malai proaspete si se adauga apa clototita,se amesteca cu o lingura de lemn,se urecheste pe unu din casa care e mai batos din fire,se inveleste cu o patura si se lasa peste noapte la acrit.Este foarte santos de consumat asa crud,contine multe vitamine!

      Ștergere
  11. Nu sunt mare fana dar acum parca mi s a facut pofta 😂😂

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata chiar bine supa, si mie imi place , dar sotul nici macar nu se uita la ea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Imi place supa cu galuste. De rata gotica nu am auzit, cum e?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici ai sa vezi rate gotice,carnea este una de culoare rosie,are gust si culoare de carne de vanat si este super delicioasa!
      https://www.facebook.com/brindusa.aluculesei/media_set?set=a.1021098991334109.1073742056.100003020520357&type=3

      Ștergere
  14. Ah ce pofta mi-ai facut de-o supa buna!Arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere