miercuri, 19 martie 2025

Pasca traditionala!

 

 

  Pasca traditionala!

 

  Pasca este un preparat moldovenesc care se pregateste in ajunul sarbatorii Sfintelor Pasti.De obicei se pregateste din aluat de cozonac si se umple cu branza dulce cu multe stafide,se poate face si din aluat de paine dar in cazul asta pofticiosii vor manca branza si vor lasa aluatul ,fiindca branza dulce nu se amescteca cu painea,care de obicei se face cu foarte putin zahar.Ca sa nu fie probleme si munca sa nu fie in zadar mai bine pregatim cu aluat de cozonac si asa pofticiosii vor savura ceva absolut delicios.

  Pana la Sfintele Pasti mai este o luna insa eu am o provocare si nu vreau sa o ratez,imi plac mult provocarile si m-am apucat de treaba!

  Ingrediente pentru aluat de 3 pascute mari si frumoase:

  -1 kg.faina de grau;

  -6 galbneusuri;

  -6 linguri zahar;

  -300 ml.lapte dulce de capra;

  -200 gr.unt;

  -100 ml.ulei;

  -50 gr.drojdie proaspata;

  -1 praf de sare;

  -1 esenta de rom;

  -30 gr.cacao.

  Ingrediente pentru umplutura:

  -4 oua+albusurile de la cele sase galbenusuri;

  -1 kg.branza dulce de vaci scoapta;

  -1 kg.urda de capra;

  -6 linguri mari de zahar;

  -2 esente de rom;

  -500 gr.smantana,grasime 30%;

  -1 praf de sare;

  -2 linguri mari cu gris;

  -500 gr.stafide.

  Ingrediente pentru ornat:

  -stafide;

  -2 oua;

  -2 linguri zahar;

  -2 linguri apa.

  Mod de preparare pentru aluat:

  -Intr-un vas se pune faina,galbenusurile,esenta.

  -Intr-un castron se pune lapte caldut cam 150 gr.,drojdia,sare si zahar, se omogenizeaza bine compozitia si se toarna peste faina.Se adauga restul de lapte,untul la temperatura camerei si se framanata aluatul,daca mai trebuie lapte se mai adauga putin cate putin.Spre final se adauga ulei cate un pic si se framanta aluatul foarte bine,adica cel putin 10 minute.Apoi se imparte aluatul in doua parti egale si intr-o jumatate de alaut se pune cacao si se framanata pana cand s-a incorporat bine cacao.Se pun ambele aluaturi la odihnit pana cand isi dubleaza volumul.

  Mod de preparare pentru crema de branza:

  -Intr-un vas se pune branza dulce,urda dulce,zahar,esenta,ouale plus albusurile,smantana,putina sare,gris,stafidele si se omogenizeaza compozitia.

  -Se rupe din ambele aluaturi cate o bucatica si se intind pe masa de lucru sub forma de foaie rotunda de dimensiunea tavii ,in cazul meu 26 cm.Se pune in tava, hartie de copt,o foaie alba de aluat,o foaie cu cacao,pe marginea tavii se pune un inel din alaut impletit in trei,doua vergele albe si una de cacao,se toarna compozitie de branza in tava si se impletesc doua vergele de alauat,una alba si una cu cacao,se face semnul crucii si se aseaza peste branza.Se bat doua oua si se unge bine pasca,se presoara stafide,se da tava la cuptorul incalzit deja la 175 grade pentru circa o ora.Cand este rumenita pasca se scoate si se unge cu miere sau cu apa cu zahar.Se lasa a se raceasca complet si apoi se feliaza.Eu am taiat fierbinte deoarece am avut musafiri si branza nu era inca intarita dar pasca a fost un adevarat deliciu chiar daca a fost mai multa coca decat branza.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!

  Voi reveni cu poza cu sectiune de la alta pasca dupa ce s-a racit.

  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.

 

 



  









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu