Prajitura Albinita la #miercureafaracarne!
Ingrediente pentru foi:
-300 gr.miere de albine;
-100 gr.unt;
-1 praf de sare;
-200 gr.zahar;
-800 gr.faina de grau;
-1 ou;
-1 lingura bicarbonat de sodiu;
-1 esenta vanilie;
-3 linguri lapte de capra.
Ingrediente pentru crema:
-400 ml.lapte dulce de capra;
-200 gr.unt 80% grasime;
-200 gr.zahar;
-3 linguri de gris;
-1 praf de sare;
-700 gr.dulceata de fructe de soc.
Mod de preparare pentru foi:
-Intr-o craticioara se pune mierea de albine,untul,sare,zahar si se pune la fiert pe foc mic.Cand incepe sa fiarba si sa fac spuma deasupra se opreste focul si se da craticioara la rece.
-Cand este aproape rece,adica poate sa fie calduta se poate folosi.
-Intr-un vas se pune faina,peste faina se adauga mierea fiarta,oul batut,esenta de vanilie si se framanata un aluat suficient de tare,se mai poate adauga putin lapte dulce,doar daca este nevoie.Se scoate aluatul din vas si se mai lucreaza pe masa de lucru,adaugand sau nu faina,aluatul trebuie sa fie nelipicios.
-Se imparte aluatul in patru foi si se intinde pe masa de lucru cate o foaie de aluat,se ruleaza foaia pe sucitor si se aseaza pe dosul tavii pe care s-a pus hartie de copt.Cu ajutorul unui cutitas se taie surplusul de aluat si se adauga la cealalata foaie.
-Se baga tava la cuptor pentru circa10-12 minute la 180 grade.
-Se fac patru foi de la care se taie surplusul.La final va mai ramane o bucatica de aluat din care se mai poate face inca o foaie de la care nu se mai taie surplusul de aluat,asta pentru ca sa nu facem risipa.
-Mie mi-au iesit deci 5 foi,coapte pe dosul tavii.
Mod de preparare pentru crema:
Intr-o craticioara se pune laptele dulce de capra,un strop de sare,zahar si se fierbe la foc potrivit pana cand da laptele in clocot.In momnetul cand laptele da in clocot se adauga in ploaie grisul si amesteca iute cu ajutorul unui tel pret de cateva minute,sa fie vreo 4-5 minute,apoi se opreste focul si se lasa sa se racoreasca.
-Cand grisul s-a racorit se adauga untul moale,esenta de vanilie si se mixeaza pret de cateva minute pana se obtine o crema.
-Se pune pe blatul de lucru o foaie de prajitura cu tot cu hartia de sub ea,se pune jumatate din crema,se intinde bine,se pune o foaie de prajitura si peste ea se pune dulceata de fructe de soc.Se continua cu alta foaie de prajitura,restul de crema,inca o foaie de prajitura inca o runda de dulceata si apoi se pune si ultima foaie.Se pune peste prajitura una din hartiile de copt folosite la copt,peste hartie de pun doua prosoape mai grosute si se lasa prajitura peste noapte.A doua zi se scot marginile de la prajitura,se stropeste cu zahar pudra si se portioneaza.Se poate servi.Sa aveti pofta si la pofta dragilor la o reteta foarte veche dar si foarte delicioasa!
Eu am folosit lapte de capra deorece am capre si nu cumpar lapte de vaca,folosesc ce am eu in ograda mea.
Aceasta retata face parte din categoria #miercureafaracarne!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu