miercuri, 21 februarie 2024

Baclava cu nuca la #miercureafaracarne!

 

 

  Baclava cu nuca la #miercureafaracarne! 


  Ingrediente:

  -600 gr.nuca macinata;

  -1 pachet de foi fine de placinte de 400 gr.;

  -250 gr.zahar;

  -250 gr miere de salcam;

  -250 ml.apa;

  -300 gr.unt;

  -1 lamaie mare zemoasa;

  -1/2 lingurita scortioara macinata.

  Mod de preparare:

  -Se da nuca prin masina sau la robot sa iasa mai grunjoasa,nu prea fina.

  -Se topeste untul.

  -Pe masa de lucru se aseaza o foaie de placinta,se unge cu unt topit,se presoara nuca macinata si se ruleaza cu ajutorul unui tub,in cazul meu am folosit un tub din aluminiu,adica o teava prin care trece apa cu diametrul de 1 cm.Se aduna cu ajutorul mainilor ruloul,apoi se scoate de pe tub si se aseaza in tava unsa cu unt topit.

 -Se repeta operatiunea rulouri umplute pana cand se termina foile de placinta.

 -Se topeste untul ramas,se toarna peste rulouri si se da tava la cuptor pentru circa 90 minute la temperatura de 165 grade.

 Intre timp se pregateste siropul.

  -Se pune intr-o craticioara 3 linguri de zahar si se caramelizeaza,cand s-a caramelizat zaharul se toarna peste el apa si restul de zahar,se mai adauga cateva felii de lamaie,putina scortisoara macinata si restul de lamaie se stoarce peste compozitie.Se lasa sa dea in clocot si sa se topeasca bine caramelul.Se opreste focul si se adauga mierea de albine,se omogeneizeza compozitia se se toarna peste rulourile de baclava,este bine sa fie fierbinte tava cu ruloruri dar si siropul.Se lasa pe aragaz cel putin o ora sa se insiropeze bine baclavaua.Se poate servi,in cazul meu baclavaua este deja portionata.Sa va spun drept nu am mai mancat ceva asa de bun de multa vreme.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!












 

Un comentariu: