Tort cu blat din gem de gutui!
Ingrediente pentru blat:
-6 oua de rata;
-4 linguri de zahar;
-250 gr.gem de gutui;
-1 lingura de cafea solubila;
-1 lingura de cacao;
-1 plic praf de copt;
-100 gr.unt,grasime 80%;
-4 linguri faina de grau;
-1 praf de sare.
Mod de preparare pentru crema:
-1 kg.smantana cu grasime 30%;
-5 linguri zahar;
-100 gr.dulceata de fructe de soc cu afine;
-1 lingurita cafea solubila.
Pentru ornat si insiropat:
-100 gr.ciocolata 74% cacao;
-200 ml.sirop din compot de prune.
Mod de preparare pentru blat:
-Se separa albusurile de galbenusuri,albusurile se pun la robot cu putina sare si se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o spuma densa.
-Galbenusurile se pun ca zahar si se mixeaza cu un mixer de mana pana se obtine o crema.
-Se unesc cremele de albusuri cu cele de galbenusuri,se adauga faina de grau in amestec cu praful de copt,cacao,cafea solubila,gemul de gutui,untul topit si cu ajutorul unei spatule se omogenizeaza usor pana la incorporare completa.
-Se pune hartie de copt intr-o tava detasabila cu diametrul de 23 cm.,se toarna compozitia in tava si se da tava la cuptorul incalzit,la foc potrivit pentru circa 50 minute.Se scoate tava din cuptor si se lasa pe aragaz pana se raceste.
Mod de preparare pentru crema:
-Se pune in robot smantana,zaharul si se mixeaza la viteza mare pana se obtine o frisca suficient de tare.
-Se ia cu o paleta circa 3 linguri de frisca si se amesteca cu dulceata de soc in amestec cu afine.
-Se portioneaza blatul in trei foi,aproximativ egale.
-Se pune intr-o tava o foaie de blat,se insiropeaza si se pune frisca cu dulceata.
-Se aseaza inca o foaie de blat,se insiropeaza.
-Se mai iau trei linguri de frisca si se amesteca cu o lingurita de cafea solubila,se pune crema peste al doilea blat,se intinde in mod egal peste toata foaia.
-Se aseaza si ultima foaie de blat, si se insiropeaza.
-Se pune restul de frisca intr-un posh si se orneaza tortul dupa preferinte.
-Se rup bucatele de ciocolata si se pun intr-o punguta de ceolofan,se pune punguta intr-o oala cu apa fierbinte si se lasa sa se topeasca,dupa care se fac forme pe o foaie de hartie de copt.Se lasa sa se intareasca ciocolata dupa care se aseaza pe tort.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
-Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.Daca tortul este prea dulce si va doriti altceva,va invit ca de obicei la masa la Daniel,el ne rasfata cu multe delicii culinare.
Sa tot vina Anul Nou daca-l intampini asa frumos. Un An Nou plin de sanatate si fericire!
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata , sigur e delicios! Un an nou cu sanatate si bucurii!
RăspundețiȘtergereSpor in 20 21!
RăspundețiȘtergere