Tort cu aroma de toamna!
Este zi de miercuri si ca in fiecare zi de miercuri voi posta o reteta fara carne!Afara este vreme mohorata,chiar intunecata si prevesteste o zi ploioasa de toamna,nu stiu cate grade sunt afara dar daca am uitat aseara sa deschid centrala inseamna ca nu este chiar asa frig.Ieri am avut o zi plina,am facut mancare,o oala mare de varza cu carne de porc si apoi am pregatit un tort cu aroma de toamna,sa fie pentru astazi.Am avut insa musafiri ieri si nu am mai reusit sa las tortul sa se raceasca bine si sa se intrepatrunda gusturile la tort,dar nu este nimic am si pentru astazi o jumatate din tort.Este bine sa impartim cu cei dragi tot ce este mai bun.Am adunat in acest tort arome placute de toamna.
Imi statea in minte sa fac un blat de tort cu dovleac placintar,sa vad ce gust si ce aroma voi descoperi.Am vrut initial sa pregatesc si o crema din dovleac dar m-am oprit la o crema de caramel,aveam eu asa o pofta de caramel si cumva trebuia sa imi satisfac poftele si sa combin aromele sa vad daca imi plac si da am reusit,aromele sau impletit de minune si a iesit un tort foarte bun si delicios!
Ingrediente pentru blat:
-8 oua;
-8 linguri zahar;
-100 ml.ulei;
-1 praf de sare;
-1 plic praf de copt;
-1 esenta de rom;
-200 gr.dovleac ras.
Ingrediente pentru umplutura:
-13 linguri zahar;
-100 gr.unt;
-300 gr.smantana 30% grasime;
-500 ml.lapte dulce;
-3 linguri mari amidon alimentar;
-200 ml.sirop de la compot de gutui;
-300 gr.dulceata de soc;
-1 esenta de rom.
Mod de preparare pentru blat:
-Se separa albusurile de galbenusuri.Peste albusuri se pune zaharul,putina sare si se mixeaza pana se obtine o compozitie densa.
-Intr-un vas se pun galbenusurile cu uleiul si se mixeaza pret de cateva minute,apoi se toarna compozitia peste albusurile mixate si se mai mixeaza cateva minute.
-Peste compozitia lichida se toarna faina de grau in combinatie cu praful de copt,se adauga esenta si se mixeaza la viteza mica pana la incorporare,apoi se adauga dovleacul dat prin razatoarea mica si se amesteca usor cu o spatula.
-Se toarna compozitia intr-o tava in care s-a pus hartie de copt si se da tava la cuptorul incalzit pentru circa o ora la 180 grade.Se face verificarea cu o scobitoare.Daca scobitoarea ramane curata inseamna ca blatul nostru este gata.Se scoate si se lasa sa se racoreasca.
Mod de preparare pentru crema caramel:
-Se pun intr-o oala 10 linguri mari de zahar si se pune oala pe foc pana cand zaharul se caramelizeaza.Peste zaharul caramelizat se pune o bucata de unt si se lasa sa se topeasca bine,dupa care se adauga si 300 gr.smantana,se amesteca usor si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand se obtine o pasta omogena,este vorba de cateva minute.Se da putin oala de pe foc si se pregateste amidonul cu lapte dulce.
-Intr-un castron se pun 3 linguri de zahar,3 linguri mari cu varf de amidon alimentar,esenta de rom,laptele dulce fiert si racit si se mixeaza compozitia.apoi se toarna peste caramel si se fierbe la foc mic pana cand se obtine o pasta densa si omogena.Se lasa crema sa se racoreasca,apoi se mixeaza pana isi schimba culoarea.
-Cand blatul este rece se taie in doua foi,se pune o foaie de blat pe un platou si se insiropeaza cu sirop,se pune crema peste blat,se intinde crema si peste crema se pune dulceata de soc.Se mai pune o foaie de blat,se insiropeaza,se pune restul de crema si se orneaza dupa plac.Se pune la frigider pentru circa 24 ore sau pana cand te doboara pofta.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!












Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu