Mucenici moldovenesti!
La noi in zona Moldovei se pregatesc mereu mucenici copti in cuptor.Se spune ca se fac 40 de mucenici care se dau de pomana impreuna cu 40 de paharele de rachiu,unii spun ca s-ar sarbatori ziua barbatului,de fapt se sarbatoresc cei de 40 de mucenici care au trait in vremea imparatului Licinius (308-324),ei fiind soldati crestini care faceau parte din legiunea a XII-a Fulminata din Armenia si care au fost supusi unor chinuri groaznice pentru credinta lor si apoi au fost executati.Aceasta zi de 9 martie este si sfarsitul iernii,a bebelor care isi scutura cojoacele si inceputul primaverii.Cert este ca acesti mucenici sunt deliciu lunii martie.Gospodinele ii pregatesc cu mare pricepere si ii daruiesc cu mare drag!
Ingrediente pentru aluat la 28 de mucenici:
-2 kg.faina de grau;
-100 gr.drojdie proaspata;
-200 gr.unt;
-1 litru lapte dulce de capra;
-100 ml.ulei;
-8 linguri zahar;
-8 galbenusuri;
-1 lingurita mica sare;
-coaja de la doua lamaii;
-1 esenta de vanilie.
Ingrediente pentru umplutura si ornare:
-1 kg.nuca macinata;
-3 oua;
-300 gr.miere de albina.
Ingredinete pentru insiropat:
-600 ml.apa;
-1 lamaie;
-300 gr.zahar;
-2 fiole esenta de rom.
Mod de preparare:
-Se pune faina de grau intr-un vas ,peste faina se adauga galbenusurile,coaja rasa de la lamaii si esenta de vanilie.
-Intr-un castron se pune drojdia,sare,zahar si cam 300 ml.lapte dulce,caldut,se omogenizeaza si se toarna peste faina.Se incepe sa se framante aluatul.Pe parcurs se adauga lapte dulce,unt moale la temparatura camerei si se framanta un aluat nu prea tare nu prea moale sa poata fi lucrat usor.La final se adauga ulei putin cate putin si se framanata pana cand aluatul se dezlipeste usor de pe marginile vasului.Se framanata foarte bine alautul deoarece acest alaut este de cozonac cu mult zahar si grasimi,apoi se lasa sa se odihneasca pana cand isi dubleaza volumul.
-Cand aluatul este crescut bine,se fac bilute nu prea mari nu prea mici,am facut cate opt bilute deoarece in tava incap opt mucenici,se lasa cateva minute sa creasca bilutele apoi se intind pe masa de lucru in foi de circa 15 cm.latine pe 50 cm.lungime.Pe marginea foii pe lungime se pune nuca macinata,se ruleaza,apoi se rasucesc,se unesc la capete si se fac in forma de opt.Se aseaza in tava de copt in care s-a pus hartie de copt.Se coc la foc portivit,circa 30 minute la 180 grade.
-Intr-o cratita se pune 600 ml.apa,lamaile care au ramas fara coaja,taiate felii,esenta de rom,zahar si se fierbe siropul circa cinci minute de cand incepe apa sa fiarba,se opreste focul si se lasa sa se racoreasca dar sa nu se raceasca.Se trec prin sirop mucencii calduti pe ambele parti,apoi se ung cu miere si se dau prin nuca macinata.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu