miercuri, 17 noiembrie 2021

Placinta steluta cu dovleac placintar!

 

 

  Placinta steluta cu dovleac placintar!

 

  Ingrediente pentru umplutura de dovleac:

  -3 kg.dovleac placintar;

  -1 kg.zahar;

  -1 lingura scortisoara macinata;

  -1 lingura turmeric.

  Ingrediente pentru aluat:

  -1 kg.faina de grau;

  -2 pliculete drojdie uscata;

  -400 ml.lapte dulce de capra,crud;

  -4 oua;

  -4 linguri zahar;

  -1 esenta de vanilie;

  -2 linguri smantana,grasime 30%;

  -100 ml.ulei;

  -1 varf de cutit de sare.

  Ingrediente pentru uns:

  -2 oua;

  -1 lingura seminte susan;

  -1 lingura seminte in.

  Mod de preparare pentru umplutura de dovleac:

  -Se curata dovleacul de coaja si seminte si se da prin razatoarea mare.Se adauga zahar,scortisoara macinata,turmeric,o cana de 300 ml.apa si se fierbe pret de vreo 10 minute,cam atat cat sa isi micsoreze volumul si se fie legat bine,asa ca pentru un gem.Se da la rece si ne ocupam de aluat.

  Mod de preparare pentru aluat:

  -Se pune laptele de carpa la incalzit pret de cateva minute,cam sa ajunga la temperatura de 30-35 grade sau sa fie ca apa de vara.

   -Intr-un vas se pune cam 300 ml.lapte dulce caldut,drojdia,zaharul,sare si se omogenizeaza pana cand se topeste zaharul si drojdia.

  -Intr-un vas se pune faina de grau,ouale,compozitia de lapte,smantana,esenta de vanilie si se incepe framantarea,pe parcurs se mai adauga lapte putin cate putin dar nu mai mult de 400 ml,deoarce aluatul trebuie sa iasa unul elastic si nu moale.Spre final se adauga ulei putin cate putin si se continua framantarea pana cand aluatul se desprinde usor de pe vas.Se pune un prosop peste vasul cu aluat si se lasa sa se odihneasca pana cand isi dubleaza volumul.

  -Cand aluatul este gata crescut se imparte in doua bucati aproximativ egale.

  -Prima bucata se imparte in sase bucati egale si se fac sase foi rotunde aproximativa egale.

  -In tava de la cuptor se aseaza hartie de copt,peste hartie se pune o foaie de aluat si peste foaie se pune gem de dovleac din belsug si se intinde cu ajutorul unei spatule peste toata suprafata foii.Peste gemul de dovleac se mai aseaza o foaie de aluat si se continua cu gemul si tot asa pana la ultima foaie peste care nu se mai pune nimic.

  -Peste ultima foaie se pune un castron care sa aiba raza mai mica cu circa 5 cm.decat foile si cu ajutorul unui cutit se taie foile in bucati egale.Prima data in patru,apoi fiecare in doua si fiecare in trei.se prind de margini doua cate doua si se rasucesc de 2 ori.

  -Se unge placinta cu ou batut si se stropeste din belsug cu seminte de susan si in.

  -Se da tava la cuptorul gata incalzit pentru circa o ora.Sa aveti pofta si la pofta dragilor la un desert absolut delicios.

   Din cea de-a doua bucata de aluat am facut un burek cu dovleac,o minunatie atat ca gust cat si ca desing.


























 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu