marți, 9 septembrie 2025

Tocana de legume!

 

 

  Tocana de legume!

 

  Suntem in luna septembrie,prima luna de toamna, o toamna frumoasa,foarte calduroasa,o toamna foarte bogata!Se zice ca toamna se numara bobocii,este doar o metafora,este doar vremea cand aduni tot ce ai muncit o vara intreaga,adunam toata munca taranului si o bagam in camara si hambare.Nu sunt chiar asa taranca sa am hambare si bogatii dar am o camara mica pe care o umplu cu mare bucurie si cu multa truda.Nu folosim doar noi ce adunam,mai impartim si la altii,nimeni nu vine la noi sa plece cu mana goala,mereu trebuie sa fim darnici si din mult sau putinul nostru trebuie sa impartim daca vrem intr-adevar sa ne simtim bine.Am pregatit o tocana de legume in portie mai mare sa avem pentru noi si pentru cei dragi.Am adunat in aceasta tocana toate culorile toamnei,este o tocana de toamna veritabila si cu un gust deosebit,cu gustul copilariei mele cand mergeam la magazinul din sat,cumparam un borcan de tocana si parca se topea in gura,asa este si tocana mea!

  Ingrediente pentru un ceaun de 30 kg.:

  -3 kg.ceapa;

  -3 litri ulei;

  -3 kg.morcovi;

  -7 kg.vinete gata coapte:

  -8 kg.ardei kapia si gogosani,gata copti;

  -2 kg.hribi,gata fierti;

  -5 litri suc de rosii;

  -9 linguri rase de sare;

  -20 foi de dafin;

  -1 lingura mare piper macinat.

  Mod de preparare:

  -Se coc ardeii,gogosarii si vinetele.

  -Se oparesc rosiile,se decojesc,se blenduiesc si se fierb pret de doua ore.

  -Se curata ceapa,se toaca si se pune la prajit in ulei incins,se prajeste timp de jumatate de ora sau pana devine translucida.

  -Se adauga morcovul dat prin masina de carne si se fierbe timp de jumatate de ora,se amesteca mereu in ceaun sa nu se prinda.

  -Dupa jumatate de ora se adauga hribii dati prin masina de carne,se lasa sa fiarba circa 20 minute.

  -Se adauga ardeii kapia si gogosarii taiatii felii mari si se lasa la fiert inca 20 minute.

  -Se adauga vinetele taiate felii si se fierb inca jumatate de ora.

  -La final se adauga sucul de rosii,dupa gust,sare,piper,foi de dafin si se lasa sa fiarba pana cand se ridica uleiul deasupra.Eu am fiert doua ore.Nu uitati sa amestecati mereu cu o lingura de lemn sa nu se prinda de ceaun.

  -Se pune tocana in borcane la final si se da la bain marie,eu am lasat o ora de cand a inceput sa fiarba apa in vas.Am lasat intaii sa se incalzeasca bine apa si apoi am pus borcanele fierbinti,asa se terilizeaza mai repede.Se lasa in vasul cu apa pana la racirea completa,apoi se duc borcanele in camara.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!

  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne. 

   







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu