joi, 26 septembrie 2024

Cotlet de tap la cuptor!

 

 

  Cotlet de tap la cuptor!

 

  Ingrediente:

  -2,5 kg.cotlet de tap cu os; 

  -1 lingura sare;

  -1 lingurita piper macinat;

  -1 lingurita oregano;

  -4 cepe;

  -1 lingura usturoi granulat;

  -500 gr,rosii;

  -2 linguri mari mustar;

  -1 ligurita rozmarin;

  -500 ml.apa.

  Mod de preparare:

  -Se pregateste o marinta din condimentele mai sus mentionate.

  -Se portioneaza carnea fara a se desprinde oasele de pe carne si se marineaza carnea.Se freaca bine cu mustar si se lasa peste noapte la loc racoros.A doua zi se pun,rosiile taiate,ceapa feliata si se da tava la cuptor cu capac la foc potrivit cam 4 ore.Asta in cazul in care tapul are mai mult de un an,al meu avea cam doi ani si de asta era necesar sa stea mai mult pe foc.Cand carnea este facuta se scoate capacul si se mai lasa sa se rumeneasca cam jumatate de ora.Apoi se poate servi.



 

miercuri, 25 septembrie 2024

Placinte cu ciuperci de camp (agaricus campestris)

   


  Placinte cu ciuperci de camp (agaricus campestris)!


  Anul asta si chiar si anul trecut a fost mare seceta in zona Moldovei insa de curand au venit ploile si se zice ca ciupercile apar dupa ploaie.Asa a si fost si noi ne-am bucurat inca o data de mama natura care ne-a oferit cu darnicie si multa iubire o parte din bunatatile ei.

  Am gasit ciuperci de camp,ciuperci foarte frumoase,foarte hranitoare si cu un gust specific.Unora nu le plac deoarece se oxideaza repede la preparare termica,devin negre dar eu zic sa nu lasam culoarea sa ne strice pofta de ceva bun,sanatos si daca ne deplasam putin peste campuri le putem avea chiar gratis.Aceste ciuperci cresc pe pasunile unde isi petrec vitele si oile vara,acolo pe unde au tarla,acolo unde stagneaza pe timpul verii mai exact.Cine are norocul sa le gaseasca poate pregati mancaruri delicioase.

  Astazi vin cu o reteta de placinte cu ciuperci absolut delicioasa dar voi mai veni si cu alte retete tot asa de bune!

  Ingrediente pentru umplutura:

  -300 gr.ceapa;

  -1500 gr.ciuperci de camp;

  -1 lingurita sare;

  -4 catei de usturoi;

  -1 varf de cutit de piper macinat;

  -1 lingurita oregano;

  -ierburi aromate italiene;

  -100 ml.ulei.

  Ingrediente pentru aluat:

  -1 kg.faina de grau;

  -800 ml.lapte dulce de capra;

  -1 lingurita sare;

  -1 plic drojdie uscata;

  -100 ml.ulei;

  -1 ou pentru uns.

  Mod de preparare pentru aluat:

  -Se cerne faina de grau intr-un vas .

  -Se incalzeste putin laptele de capra.

  -Intr-un castronel se pune putina sare,drojdia uscata si cam 100 ml.lapte dulce,se omogenizeaza compozitia si se toarna peste faina de grau.Se framanta un aluat nu prea tare nu prea moale,turnand lapte putin cate putin.Mai spre final se adauga ulei  si se continua framantarea pana aluatul se dezlipeste usor de pe vas.Se lasa sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul.

  Mod de preparare pentru compozitie:

  -Se curata ciupercile,se pun intr-un vas cu apa si se lasa pret de vreo 10 minute sa se inmoaie firele de pamant de pe ele,apoi se spala una cate una si se pun la scurs pe chiuveta.

  -Se curata ceapa,se toaca si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei,cand este prajita,galbuie se adauga ciupercile taiate felii,sare,condimente si se lasa sa se prajeasca pana cand lichidul lasat de ciuperci va disparea.Spre final se aduga si cateii de ustoroi si se mai lasa la prajit vreo 5 minute.Se opreste focul si se lasa ciupercile sa se raceasca bine.

  Mod de preparare pentru placinte:

  Se portioneaza aluatul in parti egale,se intind foi pe blatul de lucru,se pune cate o lingura de ciuperci care se intind pe marginea aluatului,se ruleaza si se pune in tava in care s-a pus hartie de copt.Se procedeaza la fel pana cand se termina aluatul.

  -Se bate un ou si se ung placintele,apoi se da tava la cuptor la 165 grade pentru circa 90 minute.Cand sunt gata se pot servi.Sa aveti pofta si la pofta dragilo!

  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne si daca la placinte nu va inghesuiti atunci va invit la masa la Daniel,el astazi m-a lasa masca cu atatea bunatati.



  



  

 



  

 





miercuri, 18 septembrie 2024

Clatite aperitiv!

 

 

  Clatite aperitiv!

 

  Ingrediente:

  -1 litru lapte dulce de capra;

  -500 gr.faina de grau;

  -1 lingurita de sare;

  -1 plic praf de copt;

  -1/2 lingurita piper macinat;

  -1 gogosar rosu;

  -1 legatura ceapa verde;

  -1 cartof;

  -5 oua;

  -200 gr.branza de capra sarata;

  -1 rosie;

  -putin ulei pentru prajit.

  Mod de preparare:

  -Se sparg ouale si se pun intr-un bol,se adauga putina sare,piper macinat si se mixeaza putin.

  -Se amesteca faina de grau cu praful de copt.

  -Se toarna laptele dulce peste ouale batute,faina in combinatie cu praful de copt si se mixeaza compozitia.

  -Se taie in cubulete gogosarul,se toaca ceapa,se rade cartoful si branza de capra sarata prin razatoarea mare,rosia se taie cubulete cat mai mici si se pun toate peste compozitia lichida.Se omogenizeaza compozitia usor cu o paleta.

  -Pe foc se pune o tigaie si se lasa sa se incalzeasca bine,se toarna o lingura de ulei si se pune in tigaie un polonic de compozitie.Se lasa sa se prajeasca pe ambele parti.Se pot manca asa simple sau se pot unge cu unt sau de ce nu cu o dulceata de ardei iuti.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!'  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.




 






marți, 10 septembrie 2024

Salata de dovlecei!

 

 

  Salata de dovlecei!


  Ingrediente:

  -1 dovlecel potrivit de mare;

  -2 oua;

  -100 ml.ulei;

  -1 lingura mare mustar cu boabe;

  -1 lingurita sare;

  -2 cepe micute.

  Mod de preparare:

  -Se feliaza dovlecelul si se coace pe gril electric,apoi se lasa sa se racoreasca.

  -Se fierbe un ou,sa fie fiert tare si se face maioneza dintr-un galbenus de ou fiert,un galbenus de ou crud,ulei si mustar cu boabe.

  -Se mixeaza dovlecelul,se aduga maioneza,ceapa tocata,sare dupa gust,se omogenizeaza compozitia si se poate servi.Este o mancare care se prepara foarte repede si este delicioasa.Se poate servi ca garnitura,sos la fripturi.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!

  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.







miercuri, 4 septembrie 2024

Dulceata de ardei iuti la #miercureafaracarne!

 

 

 

  Dulceata de ardei iuti la #miercureafaracarne! 


  Nu se putea sa vina toamna si sa nu facem si noi o dulceata de ardei iuti,o adevarata delicatesa.O poti manca pe paine asa este de buna si nici nu se face asa greu!

  Ingrediente:

  -1 kg.ardei iuti;

  -2 kg.gogosari rosii,bine copti;

  -300 ml.otet de 9 grade;

  -1 lingura mare de sare.

  Mod de preparare:

  -Se curata ardeii si gogosarii de cotoare si seminte.Se dau prin masina de carne si se pun intr-o oala la fiert,se adauga zahar,sare,otet,se amesteca bine si se pune la fiert la foc iute circa o ora apoi se mai fierbe o ora la foc mic si se amesteca din cand in cand sa nu se prinda de oala.Cand dulceata este gata se pune fierbinte in borcane si se pun borcanele sub paturi pana la racirea completa,apoi se aseaza in camara.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!

  Deja am facut inca trei portii de dulceata de ardei iuti deoarece prima a avut mare cautare.Asa e cand te lauzi in mediul online.