marți, 9 decembrie 2025

Gogosi din aluat oparit!

 

 

  Gogosi din aluat oparit!

 

  Astazi este miercuri si ca in orice zi de miercuri la noi in casa se pregatesc bunatati fara carne!Este o zi de iarna cu vreme moharata chiar ploioasa,a plouat toata noaptea si eu sunt fericita fiindca am reusit sa treieram porumbul,va dati seama ca suntem in 10 decembrie si lanurile sunt inca pline de porumb si floarea soarelui.Unii cred ca lumea a fost lenesa si nu au muncit la vreme potrivita eu vin si spun ca nu lumea a fost de vina ci doar vremea ploioasa a fost,dar nu de vina ci doar a fost o vreme capricioasa care a adus in zona mea ploi multe si recolte bogate.Sa va zic cam cat porumb s-a facut pe 36 de ari,s-a facut cam 2,5 tone,deci foarte multumitor si asta se datoreaza Bunului Dumnezeu care ne iubeste mai mult decat cei care sunt pusi sa ne conduca si usor,usor parca ne pun latul la gat dar in fine asta este alta poveste care sper sa fie doar de trecut si nu de viitor.

  Astazi am pregatit gogosi din aluat oparit,umplute cu nuca coapta si macinata cu putin zahar brun.Sa va spun cate ceva de zaharul brun.Cand eram copil acest zahar brun era cel mai ieftin zahar deoarece era inchis la culoare si spunea mama ca ar fi facut din trestie de zahar insa acum este foarte scump,zici ca este facut din bobite de aur.In fine vremurile sunt altele,fitele s-au schimbat si ele si noi ne dam dupa vremuri si fite dar va spun ca nu este nici o diferenta,zaharul tot zahar ramane doar ca unul este mai cu mot ca altul!

  Ingrediente pentru aluat:

  -1 litru apa;

  -500 gr.faina de grau;

  -50 ml.ulei;

  -1 praf de sare; 

  -1 lingura zahar.

  Ingrediente pentru umplutura:

  -nuca macinata;

  -zahar brun;

  -500 ml.ulei pentru prajit. 

  Mod de preparare:

  -Se pune apa la fiert,putina sare,ulei,zahar si cand apa clocoteste se opreste focul si se pune peste ea faina de grau.

  -Cu ajutorul unei palete se amesteca in compozitie pana se obtine un aluat omogen,apoi se pune aluatul pe masa de lucru si se framanta pana dispar cocoloasele.Cel mai bine se lucreaza cu ajutorul mainilor pe masa de lucru.

  -Se lasa sa se odihneasca cam 20 minute apoi se fac bilute aproximativ egale,care se lasa si ele sa se odihneasca cam 10 minute.

  -Din fiecare biluta se fac cosulete care se umplu cu nuca macinata coapta si data prin robot sau masina de carne in amestec cu zahar brun.Am avut cam 300 gr.de nuca macinata si am pus cam 3 linguri de zahar dar nu am folosit toata compozitia.In fiecare cosulet am pus cate o lingurita cu varf de compozitie.

  -Fiecare cosulet se inchide cu ajutorul degetului mare si al degetului aratator pana  se obtine o bila care mai apoi se pune in podul palmei si se apasa pe ea pana devine o gogoasa  plata.Se fac toate gogoselele si se prajesc mai apoi in ulei incins.Efectiv se scufunda in ulei incins.

  -Se prajesc pe ambele parti intorcandu-le mereu pana se rumenesc frumos.Sa aveti pofta si la pofta dragilor la un desert fabulos facut din putine ingrediente.Eu consider ca aceste gogosi sunt cele mai delicioase gogosi pe care eu le-am facut pana acum,ca gust depasesc chiar si papanasii! 

 Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne! 


 

   










marți, 2 decembrie 2025

Kurtos kalacs-cozonac secuiesc!

 

 

  Kurtos kalacs-cozonac secuiesc!

 

  Este iarasi miercuri iar eu trebuie sa vin cu o reteta pentru #miercureafaracarne!Astazi m-am gandit sa vin cu o reteta de cozonac secuiesc.Nu am mai pregatit niciodata asa ceva si am zis sa fie si pe blogul meu aceasta reteta.

  Cand mergeam la mare sau in excursii prin tara imi placea sa cumpar cate un cozonac secuiesc,ma uitam ca se pregateste cumva usor si ca este prea scump,insa astazi am descoperit ca isi merita pretul si ca eu eram nedreapta cand judecam ca este scump.Asa este cand nu stii cum se face,cand nu stii ce ingrediente se pun,munca si timpul pierdut pentru a crea ceva.Nu zic ca se prepara chiar greu dar sunt operatiuni necesare si produse ca pentru un cozonac obisniut care in zilele noastre nu mai sunt asa de ieftine.Deci sa fie cozonac secuiesc!

  Ingrediente:

  -1 kg.faina de grau;

  -600 ml.lpate dulce de capra:

  -15 gr.drojdie uscata:

  -5 linguri zahar; 

  -1 praf de sare;

  -1 esenta de rom;

  -5 galbenusuri+ 2 oua;

  -100 gr.unt;

  -50 ml.ulei; 

  -zahar brun;

  -nuca macinata;

  -fineti;

  -scortisoara.

  Mod de preparare: 

  -Intr-un vas se pune lapte caldut ,zahar si drojdia uscata si se lasa sa se hidrateze.

  -In alt vas se pune faina de grau,sare,galbenusuri,esenta de rom,drojdia hidratata si se incepe framantarea.Pe parcurs se adauga lapte dulce caldut,untul la temperatura camerei si se framanta un aluat nu pre tare,nu prea moale,sa fie doar elastic.La final se adauga si putin ulei si se framanta pana cand  aluatul se dezlipeste usor de pe vas,apoi se lasa sa se odihneasca pana cand isi dubleaza volumul.

  -Se imparte aluatul in doua parti si o parte se pune pe masa de lucru si se intinde o foaie  grosuta de aluat care se taie fasii cam de 1,5cm.fasaia.

  -Eu am folosit tevi din aluminiu imracate in folie de lauminiu unse cu putin ulei.

  -Se infasoara fasaiile de aluat pe tevi,se ruleaza putin aluatul pe masa de lucru,s eunh cu ou batut si se trec printr-un amestec de zahar brun,nuca macinata si scortisoara,apoi se pun pe o tava si se dau la cuptorul incalzit deja pentru circa 40-50 minute la foc potrivit,adica cam la 175 grade.Mi-au iesit sapte cozonaci dintr-un kg.de faina de grau.

  Dupa prefetinta se pot unge cu fineti pe interior,mie mi s-a parut dulce si am renuntat la fineti. 

  Aceasta reteta face parete din categoria #miercureafaracanre! 

  -Pentru a infasura cozonacul am folosit tevi de aluminiu de 35 cm. lungime si diametrul de 6 cm,asa a gasit sotul meu material pentru a-mi satisface mie dorinta!