marți, 16 iulie 2024

Nectar de caise la #miercureafaracarne!

 

 

  Nectar de caise la #miercureafaracarne!

 

  Ingrediente:

  -10 kg.caise fara samburi;

  -5 litri apa;

  -4 kg.zahar.

  Mod de preparare:

  -Se culeg caisele ,se spala bine,se scot samburii si se pun intr-un ceaun mare.Peste caise se pune apa si zahar si se fierb la foc mediu pana cand caisele sunt fierte bine.

  -Se trasnsfera caisele fierte intr-un vas de plastic si cu ajutorul unui blender de mana se blenduiesc pana devin o pasta.

  -Se pune pasta in sticle si se fierb la bain marie,cam o ora dupa ce apa incepe sa fiarba.Se opreste focul si se lasa sa se raceasca complet.Eu dupa ce s-a oprit focul din vatra si s-a mai racorit plita,am acoperit sticlele cu un prosop si peste prosop am pus o patura.

  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.As fi facut o reteta mai complicata insa este prea cald ca sa gatesc in casa,las pe miercurea viitoare poate se mai racoreste.


 




marți, 9 iulie 2024

Placinta cu unt si urda dulce de capra!

   

 

  Placinta cu unt si urda dulce de capra!

 

  Ingrediente pentru aluat:

  -500 gr.faina de grau;

  -1 ou;

  -50 ml.ulei;

  -100 gr.unt;

  -300 ml.lapte dulce de capra;

  -1 cub drojdie;

  -1 praf de sare;

  -1 fiola de esenta de rom.

  Ingrediente pentru umplutura:

  -1 kg.urda de capra dulce;

  -300 gr.zahar;

  -1 esenta de rom;

  -5 oua;

  -500 gr.stafide aurii;

  -1 praf de sare.

  Pentru uns placinta:

  -1 ou;

  -1 lingurita zahar.

  Mod de preparare pentru aluat: 

  -Se pune drojdia intr-un vas peste drodie se pune putina sare si cam 100 ml.lapte dulce de capra caldut.Se omogenizeaza compozitia si peste compozitie se pune faina de grau,un ou si se framanta un aluat.Pe parcurs se adauga laptele putin cate putin si spre final se aduga ulei putin cate putin pana se obtine un aluat,nu prea dur nu prea moale.Se lasa sa se odihneasca pret de jumatate de ora sau pana isi dubleaza volumul.

  -Se pune aluatul pe masa de lucru,se intinde sub forma de sul si se portioneaza in cinci bucati aproximativ egale.

  -Se unge masa de lucru cu ulei si cu ajutorul mainilor se intinde o bucata de aluat sub forma de turta si se unge cu unt moale.Se mai face o turta care se pune peste prima turta si se unge iarasi cu unt.Se continua lucru cu toate turtele.Cand sunt gata de uns cu unt se intind cu ajutorul mainilor pana se face o turta mai mare,se ruleaza si se portioneaza in cinci bucati aproximativ egale.

  Mod de preparare pentru umplutura:

  -Intr-un vas se pune urda,zahar,esenta,ouale batute,stafidele aurii si se omogenizeaza compozitia.

  -Intr-o tava se pune hartie de copt si cu ajutorul mainilor se intinde o foaie de aluat,va iesi putin zdrenturoasa si se aseaza in tava.Peste foaie se aseaza un strat generos de compozitie de urda,apoi se mai adauga inca o foaie de aluat.Se continua pana cand se termina urda si foile de aluat.Pe ultima foaie nu se mai pune urda,se unge doar cu ou batut cu putin zahar si se da la cuptor,la 180 grade circa 60 minute.Se poate portiona inainte de a baga tava in cuptor ca sa fie mai usor la portionat cand este gata.Sa aveti pofta si la pofta dragilor la o reteta absolut delicioasa!

  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.

















 

marți, 2 iulie 2024

Clatite cu dovlecei,umplute cu branza la #miercureafaracarne!

 

 

  Clatite cu dovlecei,umplute cu branza la #miercureafaracarne!

 

  Ingrediente:

  -1 dovlecel;

  -5 oua;

  -500 ml.apa minerala;

  -10 linguri mari de faina de grau;

  -1 lingurita sare;

  -1 lingurita boia de ardei dulce;

  -1/2 lingurita piper macniat;

  -1 lingurita usturoi granulat;

  -branza de capra.

  Mod de preparare:

  -Intr-un vas se pun ouale si se bat bine cu un tel.Peste ouale batute se adauga apa minerala,dovlecelul dat prin razatoarea mare,faina de grau,sare,piper,usturoi granulat,boia de ardei dulce si se omogenizeaza compozitia.

  -Se pune pe foc o tigaie si cand tigaia este bine incinsa se pune in ea o picatura de ulei si un polonic de compozite si se coace clatita pe ambele parti.Se vor coace toate clatitele,dupa care se pot umple cu branza sarata de capra si se pot servi alaturi de rosii sau o cana de iaurt de capra.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!

  Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne.Va invit cu drag la masa la Daniel,la el veti gasi un meniu pentru o zi intreaga.